Index Vakbarát Hírportál

Találja ki, most épp miért csíkos a zebra

2015. január 16., péntek 11:20

Mikor már épp azt hittük, hogy végre tudjuk, miért csíkosak a zebrák, kiderült, hogy még nem jött el a nyugodt hátradőlés pillanata. Bár egy korábbi kutatás szerint a csíkok a vérszívó legyek elhessegetésében segítenek, mások szerint pedig a rejtőzésben van szerepük, egy új vizsgálat valami mást talált.

A UCLA munkacsoportja a csíkosságot a különböző élőhelyek környezeti változóival vetette össze, egész pontosan azt nézték, van-e összefüggés a csíkosság és az élőhely klímája között. Természetesen van.

Brenda Larison, a tanulmány vezető szerzője és kollégái azt találták, hogy minél melegebb van az az adott zebra élőhelyén, annál több csíkot találunk az állatokon. Larison szerint ráadásul az ő kutatásuk semmilyen bizonyítékot nem talált a korábbi ötletekre, vagyis a csíkoknak szerintük sem a ragadozók megtévesztésében, sem a legyek lerázásában nincs szerepe.

„Még hátra van jó néhány ellenőrzés, de úgy tűnik, hogy a csíkok célja az állatok testhőjének szabályozása. Az eredményeink szerint az összefüggés létezik, de a pontos okot még nem találtuk meg” – mondta Larison.

Rovatok