Index Vakbarát Hírportál

Ősi naprendszert talált a Kepler-űrtávcső

2015. január 28., szerda 17:28

Minden eddig ismertnél idősebb az a naprendszer, amelyet a Birminghami Egyetem kutatói fedeztek fel a Kepler-űrtávcső adatait elemezve. A naprendszer nagyon hasonlít a miénkhez. Öt bolygó kering benne, ezek mérete a Merkúr és a Vénusz közé tehető, és nagyjából tíz földi nap alatt kerülik meg a csillagot.

A Kepler-444 nevet kapó csillag és bolygói 117 fényévre találhatók, és az eddig ismert legrégebbi naprendszert alkotják: a rendszer 11,2 milliárd évével még a galaxisunk hajnalán keletkezett, így két és félszer idősebb, mint a Föld.

Mire a Föld létrejött, ennek a naprendszernek a bolygói már akkor idősebbek voltak, mint amilyen most a miénk

– mondta a kutatásban résztvevő Tiago Campante, aki szerint ez a felfedezés segíthet meghatározni, mikor kezdtek kialakulni a galaxisunk bolygói, és az ősi élet létezésének bizonyításához is kulcsot adhat.

Bár a most felfedezett bolygók túl közel vannak a csillagukhoz, ami kizárja az élet lehetőségét, Campente szerint az, hogy a méretük a Földéhez hasonló, azt jelenti, hogy egy hasonlóan idős naprendszerben találhatunk még olyan bolygót, amelyen létezhet élet.

A Kepler-űrtávcső 2009 óta kutat földszerű bolygók után, és idén január 6-án találta meg az ezredik naprendszerünkön kívüli bolygót. A mostani felfedezéséről szóló tanulmány az Astrophysical Journal nevű folyóiratban jelent meg.

Rovatok