Index Vakbarát Hírportál

Magyar rendszer védi majd a német fúziós reaktort

2015. február 2., hétfő 14:04

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja fejleszti azt az intelligens kamerarendszert, amely a német Wendelstein 7-X kísérleti fúziós reaktor működését fogja felügyelni – írja az intézet közleménye alapján az MTI. A reaktor nyártól lép üzembe.

A tíz kamerából álló rendszer feladata az lesz, hogy a fúziós szerkezetet megvédje a károsodástól az esetleges meghibásodások esetén. A kamerák a berendezés teljes belsejét megfigyelés alatt fogják tartani, a rendszer az áttekintő képek mellett képes lesz az egyes kritikus területek külön monitorozására, és az adatok valós idejű feldolgozására is. Az eredmények a szerkezet vezérlőrendszeréhez kerülnek, amely szükség esetén dönthet a reaktor biztonsági leállításáról is.

A Wendelstein 7-X nevű reaktor, amelyet a világ legbonyolultabb fúziós berendezésének tartanak, Németország egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása, egyben pedig az európai fúziós kutatások alappillére is. A berendezés egy sztellarátor, vagyis a Napban zajló reakciókat földi körülmények között megvalósító szerkezet. A szabályozott magfúzió létrehozásához erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát, így állítva elő hatalmas mennyiségű tiszta – üvegházhatást és atomhulladékot nem produkáló – energiát.

Az 1950-es évektől kezdve számos ilyen berendezést épült világszerte, azonban a technikai nehézségek – elsősorban a megfelelő számításokat elvégezni képes szuperszámítógépek hiánya – miatt ezek csak lassan fejlődtek. A fúziós reaktorok másik típusa a tokamak berendezések, ezek fejlesztése sokkal gyorsabban zajlott, elsősorban az egyszerűbb kialakítás miatt. Ugyan a tokamak ma is az energiatermelő fúziós erőművek kutatásának és építésének fő iránya, a technikai fejlődés mára eljutott arra a szintre, hogy a sztellarátorok megvalósítható alternatívát jelenthetnek. A tokamak típusból a ma létező legnagyobb berendezés az Egyesült Királyságban található.

Az intelligens kamerarendszert az MTA szakemberei tavasszal tesztelik és véglegesítik. A Wendelstein 7-X mellett a magyar kutatók a világ több más fúziós szerkezete számára is építenek és üzemeltetnek mérőberendezéseket.

Rovatok