Index Vakbarát Hírportál

Nem kéne piszkálni a globális klímát!

2015. február 16., hétfő 15:22

Amerikai tudósok és jogi szakértők egy nemzetközi hatóság kezébe adnák a globális klímaváltozás ellen kitalált módszerek szabályozását, mert attól tartanak, hogy az ellenőrizetlen technikák kárt tehetnek a bolygó élővilágában.

Elsősorban a bolygótervezés miatt aggódnak, hiszen ezekkel nagy mértékben akarnak belenyúlni a földi ökoszisztéma működésébe. Ilyen például

Valamilyen intézményre vagy megállapodásra lenne szükség, mondta Edward Parson, a UCLA környezetjogász professzora az Amerikai Tudományfejlesztő Szervezet (AAAS) konferenciáján. Most ha bármely ország úgy dönt, hogy nagy mértékben megváltoztatná a természetes ökoszisztéma folyamatait, ezt nyugodtan meg is teheti, senki sem akadályozhatja meg. Előnyös lenne egy ENSZ fennhatósága alá tartozó szervezet.

Azért is fontos ezeknek a módszereknek a szabályozása, mert a klímaváltozással foglalkozó tudósok már számtalanszor megállapították: inkább a szén-dioxid kibocsátás csökkentését kéne megoldani, nem a légkörbe lévő gáz begyűjtését, ha meg akarjuk előzni a globális felmelegedést.

Azt viszont az amerikai akadémikusok is belátják, hogy a bolygótervezéssel kapcsolatban is érdemes kutatásokat elvégezni, hogy

legyen egy B-terv arra az esetre, ha nem tudjuk kellő mértékben visszafogni a szén-dioxid kibocsátását.

A bolygótervezéssel kapcsolatos kutatások és kormányzati tervek átláthatóságát biztosítani kell - mondta Marcia McNutt, akinek a vezetésével az Amerikai Tudományos Akadémia 16 fős bizottsága kétkötetes tanulmányt adott ki a témáról.

Rovatok