Index Vakbarát Hírportál

Itt a HIV eddigi legerősebb ellenszere

2015. február 19., csütörtök 11:03

Három évtizedig tartó próbálkozás után talán megvan a HIV ellenszere, de a témát jól ismerő orvosok közt még bőven vannak olyanok is, akik ebben kételkednek. A kísérleti gyógyszert ugyanis még csak majmokon tesztelték.

Nem is vakcinát állítottak össze, hanem egy speciális, eCD4-IG nevű fehérjét, amely meg tudja akadályozni, hogy a vírus rákapcsolódjon a célpontjául kiszemelt immunsejtre. A majmokon elvégzett tesztek elképesztően jó eredménnyel zárultak, a fehérje a legvirulensebb HIV-törzsek támadását is nagyon hatékonyan blokkolta.

Ez az eddigi legszélesebb körűen alkalmazható, legígéretesebb fertőzésgátló anyag - írta saját fejlesztéséről Michael Farzan professzor, a Scripps Kutatóintézet munkatársa, aki több mint egy tucatnyi kutatóintézet tudósainak a munkáját koordinálta.

Az antitestekkel szemben, amelyek nem tudják semlegesíteni a HIV-1 vírustörzsek nagy részét, ez a fehérje mindegyik törzzsel szemben hatásos - mondta Farzan. Kollégája, a Pennsylvania Egyetemen dolgozó Philip Johnson egy kicsit óvatosabban fogalmazott a felfedezéssel kapcsolatban. Elismerte, hogy ügyes húzás volt kifejleszteni egy olyan molekulát, amely két különöző ponton támadja meg a HIV-et, de nem erősítette meg, hogy az mindegyik vírustörzset semlegesíteni tudja.

A Nobel-díjas virológus, David Baltimore ennél is kritikusabb volt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ami a majmoknál jól működött, az nem biztos, hogy az embereken elvégzett kísérletekben is hasonlóképpen lesz. A gyógyszert egy éven belül próbálják ki embereken.

Rovatok