Index Vakbarát Hírportál

Rákgyógyszert kapnak a tasmán ördögök

2015. február 26., csütörtök 11:50

Ausztrál kutatók nagy lépést tettek a tasmán ördögöket (Sarcophilus harrisii) tizedelő rákbetegség elleni oltóanyag kifejlesztésében – írja az MTI.

A legnagyobb baj, hogy ezek az őrült állatok nem bírnak magukkal. Az ördögök a DFTD (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganat miatt hullanak, de ez a pofájukat megtámadó rákbetegség a harapásaik által terjed. Az ő életmódjukkal ez érthető, a tasmán ördögök úgy tudnak viselkedni, mint a komplett elmebetegek.

A DFTD először 1996-ban jelent meg Tasmánia északnyugati részén. A betegség azóta járványméreteket öltött, ami miatt 90 százalékkal csökkent a tasmán ördögök egyedszáma. A tasmániai Menzies Egyetem szakértőinek oltóanyag-kísérletében sikerült elérni, hogy az állatok immunrendszere felvegye a harcot a betegséggel.

A tesztelés első szakaszába hat állatot vontak be a szakemberek. Az immunizációt egy hat hónapos oltóanyag-terápia követte. A kutatók laborkörülmények között növesztettek arcdaganatokat a tasmán ördögökön, majd elpusztították azokat; a tumort gyulladást okozó, a szövetek helyreállítását elindító anyaggal vegyítették. Ezzel sikerült elérni, hogy az állat immunrendszere felismerje és megtámadja a daganatot, pedig korábban nem reagált rá.

A legnagyobb testű húsevő erszényes ragadozók egészséges egyedeiből a szakemberek az elmúlt években pótállományt hoztak létre a sziget keleti részén fekvő Mária-szigeten. Az itteni állományból 15 egyedet fognak bevonni a tesztelések következő szakaszába. A nagyobb számú próbák segítik a tudósokat abban, hogy megfejtsék az állatok immunrendszere által adott különféle válaszokat az első próba alatt.

Összességében ezek jó válaszok voltak, de szükségünk van több állatra ahhoz, hogy a próbák a tudományos kísérletek szabályainak megfeleljenek. [...] Ahhoz, hogy teljeséggel megbizonyosodjunk az oltóanyag hatásosságáról, szükség lesz terepszintű próbákra több száz állat részvételével.

– mondta Alex Kriess, a kutatócsoport tagja.

A kutatók remélik, hogy hosszú távon sikerül egyetlen vakcinát kifejleszteni a vadállatok megvédésre.

Rovatok