Index Vakbarát Hírportál

Az oltásellenesek immúnisak az érvekre

2015. március 9., hétfő 15:36

Az oltásellenes mozgalom az USA-ban egyre erősebb, a makacs szülők az elmúlt években már konkrétan járványokat okoztak olyan vírusokkal, amiket egyszer már sikeresen eltüntettek a fejlett világból. Az épeszű, de máshogy gondolkodó embertársaikat is elviselő embereknek ilyenkor reflexből jön, hogy talán meg kellene győzni a kételkedőket, hiszen az egész oltásellenesség alapjait adó, az autizmus és az oltás között összefüggést talált tanulmányról már réges-rég bebizonyították, hogy hamisított volt.

Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerint viszont van egy kis gond: a meggyőzés egyszerűen nem működik. Amerikai kutatók leteszteltek négy, oltás mellett szóló üzentet, olyanokat, amiket az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is terjeszt. Az eredmény elkeserítő: egyik üzenet sem volt hatásos oltásellenes szülőkkel szemben. Ráadásul több üzenetet visszaütött: növelte azt a tévhitet, hogy az oltás autizmust okoz, és még inkább eltántorította a szülőket az oltásoktól. 

A tanulmány szerzője, Brendan Nyhan, a Dartmouth College kutatója szerint több korábbi tanulmány is bizonyítja, mennyire nehéz korrigálni a hamis információkat, és meggyőzni az embereket a tényekről. Nyhan szerzője volt annak a tanulmánynak is, ami megmutatta, hogy a konzervatív olvasók jobban elhitték, hogy George W. Bush idézete szerint Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, mint az utána olvasott helyreigazítást. Sőt, a helyreigazítás után még jobban hittek Bushnak. 

Az oltásellenesség hasonló terep. A kutatók 1759 amerikait vizsgáltak meg, akiknek legalább egy gyerekük otthon élt a családdal. Az első fázisban kiderítették az oltásokhoz kapcsolódó hiteket, aztán megkérdezték az alanyokat, hogy a négy, vakcina mellett szóló üzenetről mit gondolnak, és mennyire fontos, hogy beoltassák gyereküket az MMR-oltással (ez kanyaró, rubeóla és mumpsz ellen nyújt védelmet).

Ezek az üzenetek nagyjából így megfogalmazva mind fenn vannak a járványügyi hivatal honlapján. Az eredmények alapján a legkevésbé a kisgyerek története és az elborzasztó képek működtek. Az ijesztő történet még inkább elbizonytalanította a válaszadókat, az utólagos mérésben már a korábbi 7,7 százalék helyett 13,8 százalék mondta azt a képek hatására, hogy az oltások autizmust okozhatnak. 

Pontosan nem tudjuk, mi történik ilyenkor, de a kutatók szerint ha az emberek más beteg gyerekekről olvasnak, vagy azokat látnak, akkor veszélyben érzik sajátjukat is, és ezzel együtt megnő a mellékhatások veszélye is. Az autizmusról szóló szöveges üzenet lényegében működött, mert a válaszadók nem gondolták azt, hogy az oltás autizmust okozna, mégis: amikor azt kérdezték a szülőktől, beoltanák-e a gyereküket, csökkent a pozitív válaszok száma.

Rovatok