Index Vakbarát Hírportál

Hogyan téptek a sámánok?

2015. március 10., kedd 10:52

 Sámánok Szibériában régen és ma címmel hatrészes ismeretterjesztő sorozat indul március 25-én a budapesti Néprajzi Múzeumban Kerezsi Ágnes muzeológus előadásában. Az első előadás azt a kérdést járja körül, hogy mit nevezünk sámánizmusnak, mi tartozik a sámánizmus fogalomkörébe. Szó esik az animizmuson alapuló ősi hiedelemrendszerről, az extázistechnikáról, a sámánok csoportosításának változatairól, a sámánná válás folyamatáról és a sámánok személyiségjegyeiről – közölte a múzeum az MTI-vel.

Az első, március 11-i előadáson a sámánmitológia jellemzőiről, a sámánok tárgyi világáról és a sámánviselet fajtáiról, valamint a dobról, dobverőről és a hallucinogén anyagok használatáról beszél az előadó, aki bemutatja az Európa-gyűjtemény ide tartozó tárgyait, a sámándobokat, a segítőszellem figurákat és a különleges hangszereket.

Április 1-jén a sámánok szerepéről és a sámánszertartás fázisairól, április 8-án az obi-ugor sámánokról, április 15-én az obi-ugor sámánizmus sajátosságairól hallhatnak az érdeklődők. Április 22-én Kerezsi Ágnes videofelvételeit tekintheti meg a közönség különböző típusú sámántevékenységekről, a kutató magyarázatával: ilyen egyebek mellett a szent láda emelgetése, vödörrel, dobbal való sámánkodás, áldozati szertartás, az áldozati rénszarvas feláldozása az istenek tiszteletére és a jóslás.

Az előadásokon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a kerezsi@neprajz.hu címen.

Rovatok