Index Vakbarát Hírportál

Látott már csillagpusztító röntgenvihart?

2015. március 30., hétfő 16:33

A szupermasszív fekete lyukak simán meg tudják akadályozni a csillagok létrejöttét – állítják a Nature tudományos lapban cikket közlő kutatók. A folyamatról közzétettek egy jól érthető videót, amin jól látszik, ahogy a kibocsátott röntgensugárzás nyomán kihunynak a pislákoló pontok.

Csillagpusztító röntgenvihar

A kutatóknak szerencséjük volt, mert mikor a Herschel űrteleszkóppal ránéztek a nagyon nagyon távoli F11119+3257 jelű galaxisra, ott pont ilyesmit láttak. A tőlünk 2,3 milliárd fényévnyire lévő galaxis középpontjában akkora fekete lyuk van, melynek a tömege 16 millió Napot tenne ki.

A fekete lyuk középpontja felől 170 millió kilométer per órás sebességgel kitörő gázt észleltek, ami úgynevezett röntgenvihart hozott létre. Az így létrejövő lökéshullám hatalmas területen kisöpri a porokat és gázokat a fekete lyuk környezetéből. A tudósok becslése szerint ezer fényév távolságra eljutott a vihar. 

A tudósok most annak örülnek, hogy jobban megértették a fekete lyukak és a körülöttük formálódó csillagrendszerek kapcsolatát. Ez röviden úgy foglalható össze, hogy miközben a fekete lyukak folyamatosan táplálják a környezetüket, egyre messzebb tolják maguktól a tányért.

Rovatok