Index Vakbarát Hírportál

Itt a tudományos bizonyíték: a vidékiek inteligensebbek, mint a budapestiek

2015. április 1., szerda 15:35 | öt éve frissítve

Meglepő eredményt hozott a Magyar Tudományos Akadémia Intelligenciakutató Intézetének átfogó vizsgálata, amellyel az ország egyfajta “intelligencia-térképét” rajzolták meg. A kutatás 3 éven keresztül zajlott, összesen 97 ezer ember töltötte ki a speciálisan a magyar viszonyokra igazított IQ-tesztet, akiknek demográfiai és lakóhely szerinti összetétele is reprezentatív volt az ország egészére nézve. Az eredmény meghökkentő: a vidék okosabb mint a főváros.

Drága olvasó!

Van egy rossz hírünk. Vagy jó, viszonyítás kérdése. A lényeg: bocsánatot kérünk, de rútul átvertük önt. Nem volt semmiféle országos IQ-teszt. Nincs is olyan, hogy MTA Intelligenciakutató Intézet. Fogalmunk sincs, hogy a vidékiek, vagy a budapestiek az okosabbak. És az intelligenst két L-lel kell írni, nem úgy, ahogy mi írtuk a címben.

Az átverés célja persze nem az volt, hogy önt felidegesítsük. Éppen ellenkezőleg: az, hogy velünk együtt jól szórakozzon. Ön ugyanis pontosan úgy viselkedett, ahogyan kultúrembertől elvárható: elolvasott egy meghökkentő cím-ajánló párost a Facebookon, és rákattintott, hogy elolvassa a cikket. Éppen ezért megérdemli, hogy ha visszamegy az Index Facebook-oldalára, jól kiröhögje azokat, akik nem kattintanak, nem olvasnak, csak osztják az észt a kommentekben.

Valami azt súgja ugyanis, hogy a facebookos kommentelők jó része egyáltalán nem olvas, és úgy szól hozzá egy-egy ott megosztott cikkhez, hogy - a címen túl - fogalma sincs, hogy az mit ír. Hogy vajon alaptalan, rosszindulatú feltételezés-e ez részünkről, vagy tényleg ez a helyzet, az majd most ki fog derülni - már ha önök hajlandók belemenni a játékba. Azt kérjük önöktől, hogy ha van kedvük, lájkolják, és osszák meg ezt a cikket (ezzel a saját ismerőseiket tudják tesztelni), de semmiképpen ne rontsák el a tréfát azzal, hogy a kommentfolyamban lebuktatják az átverést. Holnap reggelre pedig meglesz a tanulság: vajon olvasnak is az emberek, vagy csak ész nélkül anyáznak és kiabálják bele a világba a véleményüket?

Egyébként nem magunktól vagyunk ám ekkora trollok. Ugyanezt a tréfát 2014-ben az NPR, az amerikai közrádió weboldala játszotta el az olvasóival (pontosabban a nem olvasóival), április elseje alkalmából, nagy sikerrel. Vajon a magyar facebookozók könnyebben rászedhetők, mint az amerikaiak? Ha most nem derül ki, legfeljebb megkérdezzük az MTA Intelligenciakutató Intézetét.

UPDATE: Itt olvashatja, milyen hullámokat vert a cikk a megjelenése után Facebook-szerte:

 

Rovatok