Index Vakbarát Hírportál

És vidd innen a rohadt aranyhaladat is

2015. április 13., hétfő 15:58

Valószínű, hogy egy kisállattartó évekkel ezelőtt úgy szabadult meg az aranyhalaitól, hogy az amerikai Colorado-tóba dobta őket – írja az MTI. A halak szempontjából ez sokkal barátságosabb módszer, mint sodrófával agyonverni őket egy vágódeszkán, de az emberek annyira nem örülnek neki, hogy a szabad vízben a halak családot alapítottak. A halrajok mostanra akkorára nőttek, hogy már az őshonos vízi élőlényeket is veszélyeztetik.

A Colorado vadvédelmi terület szóvivője, Jennifer Churchill azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban vették észre a nyüzsgő aranyhalrajokat a tóban. A pontyfélék közé tartozó aranyhal nem őshonos Észak-Amerikában, de a szakértők szerint a tóban 3-4 ezer példány élhet.

A biológusok most keresik a legjobb módszert az invazív faj eltávolítására. Churchill szerint bevethetik az elektromos halászat módszerét, de akár a tó leengedésével is végződhet az ügy. Az elektromos halászathoz elektromos huzalt lógatnak a vízbe; ha a kibocsátott áram elkábítja a halakat, a felszín közelébe sodródnak, és élve is kifoghatók. Három éve így távolítottak el 2300 aranyhalat egy közeli tóból. A leengedés ellen szól, hogy ha az aranyhalak a csatornákon keresztül menekülnek, veszélyeztethetik az olyan őshonos fajokat, mint a pettyes harcsa, a naphal és a kékkopoltyús naphal.

A hatóságok a nyilvánosság segítségét kérik, hogy megtalálják a tettest, aki kedvtelésből tartott halait beleengedte a Colorado-tóba. A felderítés várható hatékonysága minimum kérdéses, de az tény, hogy a nem őshonos vízi állatok illegális szabadon engedése komoly problémát okoz a Colorado-tóban és más természetes vizekben. Még rosszabb, hogy nemcsak az akváriumi halak kerülnek a vizekbe: néhány horgász a sporthalait is tavakban és folyókban engedi szabadon.

Rovatok