Index Vakbarát Hírportál

NASA: Jégsapka lehet a Plútón

2015. április 30., csütörtök 16:45

Jégsapka lehet a Plútó pólusain, derült ki a törpebolygó közelébe érő, New Horizons nevű NASA-szonda első olyan felvételeiből, amin már valami részletet is ki lehet venni.

A NASA által kiadott képeken a Plútó és holdja, a Charon egyelőre nem sokkal több néhány képpontnál, hiszen a szonda nagyjából 110 millió kilométerről fényképezett. Annyi azonban látszik, hogy a nagyobb fényes folttá összeálló törpebolygó felszínén van egy világosabb terület is.

A kutatók szerint ez a folt valószínűleg jég vagy hótakaró lehet, és mivel fehér, jobban visszatükrözi a nap fényét, mint a bolygó egyéb, értelemszerűen sötétebb részei. Azonban a felszínt borító réteg pontosabb elemzésére csak júliusban lesz mód, amikor a New Horizons jóval közelebb lesz a Plútóhoz, és nagyobb felbontású képek készítése mellett egyéb méréseket is el tud végezni. A kutatója szerint akár fagyott nitrogén is lehet a hó, tehát bőven van lehetőség a vízjégen kívül is.

A NASA szakértői hozzátették: a felszín nem csak a sarkok felé válik érdekessé, több helyen is sötétebb foltokat láttak, de hogy ezek pontosak mik, még nem tudni.

Rovatok