Index Vakbarát Hírportál

Ujjlenyomatból kimutatható a kokainozás

2015. május 15., péntek 10:53

Egy kutatócsoport az Analyst legfrissebb számában írt egy új, nem invazív drogtesztről, amivel már egy ujjlenyomatból is kimutatható, hogy az illető fogyasztott-e kokaint.

A Surrey-i Egyetem kutatócsoportja nemzetközi bűnügyi szakértőkkel együttműködve dolgozott az új teszten. Tömegspektroszkópiai módszerekkel vizsgálták azoknak a pácienseknek az ujjlenyomatait, akik drogprevenciós kezeléseken vettek részt. Ezután az eredményeket összevetették a korábban levett nyálmintákkal, hogy ellenőrizzék, van-e átfedés a kettő között.

Hasonló módszerekkel már máskor is próbálkoztak, de akkor legfeljebb azt tudták kimutatni, hogy az illető megérintette-e a kokaint; azt nem, hogy fogyasztott-e belőle. Az új teszt viszont különbséget tesz a kettő között.

Ha valaki kokaint fogyaszt, az anyagcsere során olyan kémiai anyagokat választ ki, amik az ujjlenyomatában is megmaradnak.

– mondta dr. Melanie Bailey, a Surrey-i Egyetem kutatója.

A vizsgálathoz a kutatók oldószert permeteztek az alanyok ujjlenyomatára, hogy kimutathassák a kokainfogyasztás melléktermékeit; ezt a módszert Desorption Electronspray Ionisationnek, röviden DESI-nek hívják. A DESI-vel kimutathatók bizonyos vegyi anyagok nyomai, így gyakran használják laborvizsgálatoknál, de drogtesztként mostanáig nem alkalmazták.

A kutatók úgy látják, a tesztnek számos előnye lehet. A mai drogteszteket főleg börtönökben, bírósági tárgyalásokon és más bűnüldöző szervezeteknél használják, de ezeknek megvannak a korlátai. A vérvételhez képzett személyzetre van szükség, és a vizeletvizsgálat adatvédelmi okok miatt nem mindig megoldható. A testfolyadékok tárolására viszont szigorú szabályok vonatkoznak, és az analízishez gyakran külső laboratóriumoknak kell besegíteniük.

Dr. Bailey szerint az új teszt minderre megoldást nyújtana: higiénikus, nem invazív, és nem lehet hamisítani az eredményét. Ráadásul, mivel rabosításkor mindenkitől leveszik az ujjlenyomatát, egy füst alatt a drogtesztet is meg lehetne oldani. A kutatók remélik, hogy a módszert egy évtizeden belül már bevett gyakorlatként fogják alkalmazni a bűnüldöző szervek.

Rovatok