Index Vakbarát Hírportál

Ezt teszik az agyunkkal a 3D-s filmek

2015. május 21., csütörtök 21:26

Azt gondolta, hogy csak az idejét vesztegette, amikor negyedszerre is megnézte a Transformers 2-t 3D-ben? Akkor jó nagyot tévedett, mert most kiderült, hogy a 3D-s filmek nézése nagyon is jót tesz az agynak, még annál is jobbat, mint a filmek nézése úgy általában, írja a Forbes.

A felfedezést egy brit neurológus és egy úgynevezett "izgalom mérnök" tette, akik 100 ember agyát vizsgálták meg 3D-s filmek nézése közben és után. A tesztalanyokkal a film elindítása előtt különféle kognitív képességeket, reakcióidőt és a memóriát mérő teszteket végeztettek el, például egyre hosszabbodó számsorokra kellett emlékezniük, minél több szót kellett írniuk 60 másodperc egy bizonyos kezdőbetűvel, vagy minél gyorsabban különbséget kellett tenniük az O és a Q betű között. 

Ezután az alanyok egy Emotiv EPOC+ szenzorral a fejükön - ez az eszköz az agy 14 különböző területét figyeli - vagy 3D-ben, vagy 2D-ben megnézték a Big Hero 6 legnagyobb csatajelenetét.  A szenzoros vizsgálat azt mutatta ki, hogy a filmet 3D-ben nézők érzelmileg jobban azonosultak a látottakkal.

A filmrészlet megnézése után a tesztalanyok ismét a kognitív képességeiket mérő teszteket töltöttek ki. Mind a 2D-s, mind a 3D-s verziót nézőknek javult a memóriája, a reakció ideje és más kognitív képességei is, de a 3D-s filmeket nézőknél ez a javulás jelentősebb volt. A kutatók az ő esetükben 23 százalékos javulást mértek a kognitív képességekben, és 11 százalékos gyorsulást a reakcióidejükben.

Rovatok