Index Vakbarát Hírportál

Levideózták az immunrendszer működését

2015. május 25., hétfő 12:35

A T-limfociták az emberi test sorozatgyilkosai. Az immunrendszer katonái, melyek feladata, hogy a testben őrjáratozva ellenőrizzék az útjukba eső dolgokat, és ha úgy vélik, hogy ellenséges betolakodót találtak, azonnal meg is támadják azt.

Erről készített videót egy Cambridge-i kutatócsoport, hogy lássuk, mi is zajlik a testünkben, amikor az immunrendszer egy ráksejttel találkozik. A felvételen látszik, ahogy az egyébként 5 millió darab per kiskanál vér mennyiségben jelen lévő limfocita csekkolja a felé sodródó sejteket, és mikor olyat talál, ami nem tetszik neki, felszakítja annak sejtfalát, és beleinjektálja a filmen pirossal jelzett, toxikus fehérjét. Érdekes látni, hogy a méreganyag átadása mennyire pontosan történik, hogy minél kisebb legyen a környezetben lévő sejtek járulékos károsodása.

Így bánnak el az immunrendszer katonái a betolakodókkal

A T-limfocitáknak több fajtája van, a felvételen a kifejezetten gyilkolásra szakosodott változat látszik. A limfociták a sejteket a külsejükön viselt azonosítók alapján sorolják be ellenségnek vagy barátnak, viszont nem minden esetben segítik az emberi test működését: szervátültetésnél fellépő kilökődési reakcióban, az autoimmun betegségek és gyulladások kialakulásában is nagy szerepük van.

Rovatok