Index Vakbarát Hírportál

Fél éve pénisze se volt, most apa lesz

2015. június 12., péntek 15:13

Gyereket vár az a 21 éves dél-afrikai páciens, aki a világon először esett át pénisztranszplantációs műtéten. Az örömhírt a műtétet vezető sebész, Andre van der Merwe osztotta meg a BBC-vel. Mint elmondta, a férfi barátnője négy hónapos terhes; úgy tűnik, teljes sikerrel zárult a beavatkozás.

A páciensnek egy elhibázott rituális körülmetélésen vágták le a péniszét. A decemberben végrehajtott műtétet a Stellenbosch Egyetem és a Tygerberg Kórház szakértői végezték; az operáció kilenc órán át tartott.

Dr. Van der Merwe nagyon örült, amikor meghallotta a jó hírt. Szerinte nincs szükség apasági vizsgálatra, mert nincs rá semmi ok, hogy ne higgyenek a párnak.

Eleve így terveztük; hogy tudjon vele pisilni, hogy szexelhessen. Ez egy igazi mérföldkő a számára.

– mondta dr. Van der Merwe, akinek a szakterülete a veseátültetés. Ő mondta el, hogy a műtétet eléggé megnehezítette, hogy a vesében a vérerek átmérője akár egy centiméter is lehet, de a pénisz másfél milliméteres vérereit sokkal nehezebb összevarrni. A műtét mégis sikeres volt, és a három hónapos lábadozás után a páciens állapota sokat javult. Az érző idegek működésének helyreállításához két év kell, de az alany egészséges, és a pénisze is rendesen működik.

A péniszátültetéssel Kínában már próbálkoztak, de hiába volt sikeres az operáció, a beteg pénisze három hónap után kilökődött. A mostani műtét után nem jelentkeztek ilyen problémák. Remélhetőleg az eljárást sikerül rendszeresíteni, mert egyes források szerint Dél-Afrikában több tucat, sőt, talán több száz embert nyomorítottak vagy öltek meg az elhibázott körülmetélésekkel.

Rovatok