Index Vakbarát Hírportál

Bizonyították az iskolai agymosás veszélyességét

2015. június 16., kedd 12:29 | aznap frissítve

Élethosszig tartó hatást gyakorolt az antiszemita propaganda azoknak a német gyermekeknek a gondolkodására, akik a náci uralom ideje alatt jártak iskolába - állapította meg egy hétfőn megjelent tanulmány, amit az MTI ismertetett. Ez a korosztály ugyanis a második világháború után fél évszázaddal is sokkal hajlamosabb maradt a zsidókkal kapcsolatos negatív nézetekre, mint a korábban vagy később született korosztály.

Amerikai és svájci kutatók olyan, 1996 és 2006 között készült német közvélemény-kutatások adatait vizsgálták, amelyek kérdései érintették a zsidókkal kapcsolatos nézeteket és véleményeket is. A felmérések Németország 264 településéről összesen 5300 személy válaszait tartalmazták, és lehetőséget adtak a vélemények nem, kor és lakhely szerinti vizsgálatára is.

A kutatók a felmérések adatainak vizsgálata alapján úgy találták, hogy a második világháború vége óta eltelt mintegy fél évszázad dacára a legszélsőségesebb antiszemita nézeteket azok vallották, akik az 1930-as években születtek.

Nem csupán arról van szó, hogy a náci iskolák jól működtek, hanem arról is, hogy ha az embereknek egy totalitárius diktatúrában kell eltölteniük a fejlődésük szempontjából legfogékonyabb éveket, az mindenképpen hatással lesz gondolkodásukra

- mondta el Hans-Joachim Voth, a Zürichi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik írója, hozzátéve, hogy mellbevágó módon ez a hatás nem múlik a totalitárius rendszer bukásával sem.

Benjamin Ortmeyer, a frankfurti Goethe Egyetem náci oktatást vizsgáló kutatóközpontjának vezetője a tanulmány eredményeit meggyőzőnek nevezte.

Az ilyesfajta propagandának a fontosságát nem igazán tárták fel korábban. A náci tömeggyilkosságok brutális cselekedeteihez képest a bűntettek ezen formáját, az agymosást, eddig többnyire figyelmen kívül hagyták.

A nácik antiszemita propagandája Hitler uralma alatt beszivárgott az összes tantárgyba, emellett a tanórán kívüli iskolai elfoglaltságokon is megjelent. Előfordult, hogy a náci tanítók feladatként adták fel a diákoknak, hogy templomi feljegyzésekben kutassanak kikeresztelkedett zsidók nevei után. Az iskolások kutatásainak eredményeit később felhasználták a deportálandó zsidók jegyzékeinek összeállításakor - mondta a kutatóközpont vezetője.

Rovatok