Index Vakbarát Hírportál

Indián volt a 8500 éves kennewicki ember

2015. június 19., péntek 10:08

Észak-Amerika ma élő modern őslakosainak DNS-ével mutat egyezéseket a 8500 éve élt kennewicki ember maradványainak DNS-e – írja az MTI. Egy, a Nature-ben megjelent tanulmány szerint a kennewicki ember csontvázából vett minta a legtöbb egyezést a ma élő észak-amerikai őslakosokkal mutatta.

Az új felfedezéssel lezárulhat az évek óta tartó vita az indiánok és az amerikai hatóságok között. A csendes-óceáni, északnyugati régióban élő törzsek évek óta hiába követelték ősatyjuk csontvázának átadását, hogy saját szertartásaiknak megfelelően eltemethessék. A vita 1996-ban kezdődött, amikor két férfi a Washington állambeli Kennewickben emberi csontokra bukkant.

A feltárás során a csontváz 90 százalékát rekonstruálták; a szakértők a maradványok korát 8500 évesre becsülik. A kutatók kennewicki embernek nevezték el a legalább negyven évet élt, 170 centiméter magas férfit. Az Észak-Amerikában talált csontvázak közül ez az egyik legidősebb, legteljesebb darab.

A szakértői vélemények alapján 2004-ben egy bíróság úgy döntött, hogy a férfi nem nevezhető egykori amerikai őslakosnak. Ezt a csontok formája és sajátosságai alapján állapították meg; az antropológusok szerint ezek sokkal jobban hasonlítanak a csendes-óceáni szigetlakókéhoz, például a japán vagy polinéz lakosokhoz.

A dán természettudományi múzeum két kutatója által vezetett szakértői csoport ezzel a véleménnyel állította szembe a saját DNS-tesztjük eredményét. A kutatók 200 milligramm DNS-anyagot vettek le a csontváz egyik karcsontjából, majd összehasonlították az egész világból származó DNS-információit tartalmazó adatbankkal.

Úgy találtuk, hogy a kennewicki férfi az amerikai modern indiánokhoz jobban hasonlít, mint a világ bármely más népcsoportjához.

– írták a kutatók, akik szoros rokonságot találtak a 8500 éves csontváz és a Colville rezervátum lakosai között; itt él az egyik törzs abból az ötből, amelyek igényt tartottak a csontvázra.

Az amerikai jog szerint a csontok senkinek sem képezhetik a konkrét tulajdonát, de van egy törvény, ami az amerikai őslakosok sírját védi. Ma az amerikai hadsereg ellenőrizheti a csontokat, mivel azokat állami területen találták. A leleteket egy seattle-i múzeumban őrzik, de nincsenek közszemlére téve.

Rovatok