Index Vakbarát Hírportál

Újra feltűnt Migaloo, a fehér bálna

2015. július 7., kedd 10:28

Újra feltűnt Migaloo, a híres fehér bálna. Az állatot az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban látták – írja az MTI.

Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén fehér fickót jelent. Sokáig a világ egyetlen albínó púpos bálnájának tartották, hűséges rajongótábora is kialakult. Később kiderült, hogy egy hypopigmentált fajhoz tartozik, és ma már nem is az egyetlen ismert példány. Norvégiában is láttak egy másik, hasonlóan fehér bálnát, ráadásul Migaloo is két fehér borjút nemzett; az egyiket MJ-nek, Migaloo Juniornak nevezték el.

A most felbukkant bálnáról egyelőre csak gyanítják, hogy Migaloo lehet az, mivel 1991 óta szinte minden évben feltűnt Kelet-Ausztrália partjainál. Az állatot az új-zélandi természetvédelmi hatóság észlelte, amely minden évben négyhetes bálnaszámlálást tart a Cook-szorosnál.

A fehér bálnát egy fekete púpos bálna társaságában láttak. A külső jegyei alapján valószínű, hogy Migaloo az, de vasárnap bőrmintát is vettek róla, hogy DNS-vizsgálatot végezhessenek. (Migaloo-ról már korábban is vettek bőrmintát, így a kutatóknak lesz összehasonlítási alapja.)

Az éves bálnaszámlálással a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta vizsgálják a púpos bálnák populációját. Az idei mérés rekorderedményt hozott: 122 egyedet számoltak össze. Az eddigi csúcsot 2012-ben mérték; akkor 106 bálna vonult át a szoroson.

Rovatok