Index Vakbarát Hírportál

Egy feléledő fekete lyukat figyeltek meg

2015. július 9., csütörtök 10:22

Egy feléledő fekete lyukat figyeltek meg a Halak csillagképben brit csillagászok – írja az MTI. A kutatók szerint a fekete lyuk a 42 millió fényévre lévő NGC 660 polárgyűrűs galaxis szívében található. A galaxis aktivitása az elmúlt néhány hónapban több százszorosára növekedett. A csillagászok most először figyelhették meg, ahogy egy szélsőséges tömegű fekete lyuk aktivitása fokozatosan növekszik.

A kutatók abból indulnak ki, hogy minden nagy galaxis középpontjában, így a Tejútrendszerében is egy úgynevezett szupertömegű fekete lyuk van. Általában ezek egyfajta alvó módban vannak, és akkor válnak aktívvá, amikor nagy mennyiségű anyagot nyelnek el. A folyamat során olyan sok energia szabadul fel, hogy az anyagok felfénylenek, mielőtt eltűnnek a fekete lyukban. Az energia egy része két erőteljes fénynyaláb, úgynevezett relativisztikus jet formájában kilökődik az űrbe.

Az NGC 660-as polárgyűrűs galaxis 2012-ben végzett rádióteleszkópos megfigyelések során hirtelen több százszor fényesebbé vált. Megan Argo, az asztrofizikai kutatásokkal foglalkozó Jodrell Bank Center és munkatársai a galaxisról készített archív felvételeket kezdte elemezni, illetve több, Nagy-Britannia, Kína és Dél-Afrika közötti rádióteleszkópot kapcsolt össze egy virtuális óriásteleszkóppá. Ennek segítségével pontosabban megvizsgálhatták a galaxis megnövekedett aktivitását. A vizsgálatok egy új, extrém világos radioforrást észleltek éppen a szupertömegű fekete lyuk helyén.

A fekete lyuk tömege a becslések szerint a Nap tömegének 20 milliószorosa. 

Sok példát ismerünk olyan galaxisra, amely aktív fekete lyukkal, gyakran nagy tömegű, az intergalaktikus térbe több millió fényévre jutó jetekkel rendelkezik. De az NGC 660 különleges: első alkalommal láthatjuk, hogyan kezdődött az aktivitása.

– mondta Megan Argo.

Rovatok