Index Vakbarát Hírportál

A politikusok ugyanazért csalnak, amiért az emberek félrelépnek

2015. augusztus 6., csütörtök 23:46

Könnyen lehet, hogy a politikusok pontosan ugyanazért korruptak, amiért az emberek a párkapcsolatokban néha félrelépnek – derül ki egy új tanulmányból, ami a Journal of Experimental Psychology-ban jelent meg. A tanulmány szerint a csalásokról alapvetően a reprodukcióért felelős tesztoszteron és a stressz szintjét szabályozó kortizol együttes hatása tehet, írja az Independent.

A Harvard és a University of Texas kutatói azt derítették ki, hogy azok, akiknek alapból magas a tesztoszteron és kortizol szintje, többet csalnak, mivel a hormonok együttes hatása csalásra ösztönzi az embert.

A kutatás során kísérletet végeztek, ahol a résztvevőknek matek tesztet kellett kitölteniük, majd pedig önbevallásos alapon be kellett mondaniuk, hogy hány kérdésre válaszoltak helyesen. A résztvevőktől a teszt kitöltése előtt és után is nyálmintát vettek, amiből az derült ki, hogy azok, akiknek nagyobb arányban emelkedett a tesztoszteronszintje a teszt kitöltése előtti szinthez képest, azok nagyobb arányban kamuzták el a pontos válaszok számát.

A magyarázat a kutatók szerint az, hogy miközben a megnövekedő tesztoszteronszint csökkenti a félelmet és egyben elősegíti, hogy az ember jobban vágyjon a jutalomra, kortizolt pedig akkor termel a szervezet, amikor idegesek vagyunk. Amíg tehát a tesztoszteron bátorságot ad a csaláshoz, a kortizol jelenléte a szervezetünkben a csalás ürügyét jelentheti. Egyszerűbben: csalással érjük el, hogy jobban érezzük magunkat.

Rovatok