Index Vakbarát Hírportál

A nyugtalanító pillanat, amikor egy vulkán éledezik a főváros mellett

2015. augusztus 16., vasárnap 08:51

138 éves szunyókálás után pénteken felébredt az Andok egyik legnagyobb vulkánja. Az 5897 méter magas Cotopaxi kisebb hamufelhőket kezdett pöfékelni, az öt kilométer magas felhő még a tőle 50 kilométerre lévő fővárost, Quitót is finom porral takarta be. 

Az ecuadori elnök, Rafael Correa a BBC szerint szombaton szükségállapotot hirdetett, néhány száz embert pedig máris kitelepítettek a környező falvakból. A hegy lejtőjén található parkot lezárták a kirándulók elől, és a hegymászók sem kapaszkodhatnak fel a hegy gleccserében - a Cotopaxi azon kevés egyenlítői helyek egyike, ahol található gleccser.

A Cotopaxit egyébként szakemberek a világ egyik legaktívabb vulkánjának tartják, a XVIII. század óta ötven kisebb-nagyobb kitörést produkált (legutóbbi nagyobb megmozdulása 1877-ben volt). Különösen iszapárja (lahar) miatt tartják veszedelmesnek, a bőséges csapadék és a kitörés miatt megolvadt jégsapka fellazítja a kőzetet, és akár 

100 kilométer/órás sebességgel több ezer tonna kőzetet zúdíthat a hegyoldal településeire. 

A Cotopaxi oldalában fekvő Latacunga város így pusztult el az utóbbi évszázadokban már kétszer is, de 1877-ben az iszapár 100 kilométert megtéve az Amazonas medencéjét és a Csendes óceánt is elérte. 

Rovatok