Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli titkokat rejt a polip genomja

2015. augusztus 17., hétfő 21:08

Megfejtették a nyolckarú polipok genomját, és ezzel kiderül, hogy a gerinctelen állat mitől ilyen ügyes. Ha veszélybe kerül, egy pillanat alatt felveszi környezete színét, ki tudja szabadítani magát egy lezárt befőttesüvegből, elképesztően szűk réseken átpréseli magát, és mindenféle üreges tárgyból lakást épít magának. 

Sok újdonságot megtudhatunk a nyolckarúról, ha megismerjük a genetikai evolócióját - mondta Caroline Albertin, a Nature című tudományos lapban kiadott cikk vezető szerzője, a University of Chicago munkatársa.

A polip idegrendszere teljesen máshogyan néz ki, mint a mienk. A központi agyon kívül viszonylag önállóan működő idegsejtcsoportok is vannak a karjaiban, és optikai érzékelők segítik a látását. A genom megfejtésével megtudhatjuk, mi áll e különleges felépítés mögött. A kutatók nagyon meglepődtek, hogy a genom nagyon hasonlít más puhatestűekére, a kagylókéra és a csigákéra, de vannak látványos eltérések is. Ilyen például az agyfejlődéssel összefüggésbe hozható gének nagy mennyisége, amiről eddig azt hitték, hogy csak a gerincesekre jellemző.

Azonosították a polip speciális tulajdonságaiért felelős géneket is. Ezek felelnek a szinte teljesen átlátszó bőr és a több száz szívókorong kifejlődéséért. A kutatók úgy vélik, a gyors színváltoztatás képességéhez kapcsolódó géneket is sikerült megtalálniuk, mert több száz egyedi gént találtak, melyek más állatokban nem találhatók meg.

A tudósok azt remélik, hogy megtalálják a leszakadt csápok újranövesztését, a karok kifinomult mozgását és a vért pumpáló három szív kialakulását szabályozó géneket is.

Rovatok