Index Vakbarát Hírportál

Elektromos Bermuda-háromszögeket teremtenek az űrviharok

2015. augusztus 19., szerda 16:42

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy az sarkkörök közelében látványos jelenségeket produkálnak az űrbéli viharok, most azonban kiderült, hogy ugyanezek a földöntúli erők az egyenlítő környékén is megzavarják az elektromos hálózatot. Az ionoszférában fellépő jelenséget egyenlítői elektrojetnek hívja a tudomány.

Egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy Földet érő enyhe napszelek is kiváltanak ilyen egyenlítői elektrojeteket. Helyi mágneses viharokat is létrehoznak, ezek a sarki fény által bevilágított északi régiókban keletkező geomágneses viharok kisebb változatai.

„Ezek távolról sem világvégeszerű események” - magyarázta Brett Carter, az ausztráliai RMIT Egyetem űrkutató központjának munkatársa. „A Föld mágneses mezeje olyan, mint egy esernyő, ami átfordul, amikor megváltozik a széljárás. A hirtelen napszélváltozásra az északi és az egyenlítői régiók a legérzékenyebbek.” Csupán annyi az újdonság, hogy a sarkköröktől távol is van a napszeleknek hatása a földfelszínen.

A szelídebb, ám az északiaknál gyakoribb egyenlítői elektrojetek problémákat okozhatnak az áramellátásban Afrika, Dél-Amerika, India és Délkelet-Ázsia területén, mondják a kutatók. Eddig azért nem foglalkoztak a kérdéssel, mert nehezebb volt elektrojeteket mérő műszerekkel felszerelni az egyenlítői régiót, és az északi események is elterelték a kutatók figyelmét - mondta Carter.

A mágneses viharok hatása nehezen kezelhető - tette hozzá -, mert az percről percre változik. Azt sem tudni, hogy az egyenlítő közelében működő áramszolgáltatók milyen jelenségeket észleltek, mert a tudósok még nem dolgoznak együtt velük. Abban bíznak, hogy az erről szóló tanulmányok segítenek meggyőzni őket, hogy osszák meg velük a tapasztalataikat.

Rovatok