Index Vakbarát Hírportál

Szeptember 3-tól másképp írunk helyesen

2015. augusztus 25., kedd 17:12 | aznap frissítve

Évek óta találgatták a magyar nyelvet szerető emberek, mikor jön már ki az új helyesírás; kicsit olyan volt az egész, mint Columbo felesége, sokat emlegették, de csak nem jelent meg. Aztán az MTA 12 év után megtörte a csendet, és májusban bejelentették, hogy szeptemberben jön az új szabályzat. Viszont csak ennyit, a közleményben semmit nem árultak el arról, mi változik majd; minden, amit tudni lehet, korábban kiszivárgott, interneten megtalálható anyagokból és egy darab, már hivatalosnak tűnő tanulmányból derül ki, amely ömlesztve tartalmazza a változásokat. Ezeket korábbi cikkünkben elemeztük, itt olvashatnak róla bővebben.

Az Akadémia közleményében szeptember elejét írtak, pontos időpontot viszont nem, és azóta is csend van, pedig mindjárt szeptember eleje. Ezért rákérdeztünk a szótár véglegesítését végző Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságnál, mikor várható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának megjelenése. 

Hivatalosan szeptember 3-án 10 órakor jelentik be az új szabályzatot az MTA székházában.
 

Az Akadémiai Kiadó honlapján már fent a szabályzat ára, a boltban 2890, akciósan 2457 forintért kapható: És noha csak a jövő héten jelenik meg, valójában már kikerült a könyvesboltokba, az egyik kollégánk az imént vett egyet a Flórián téren.

A kötet 612 oldalas, felsorolják benne a 11. és 12. kiadás közti különbségeket is. Aki megveszi, a digitális verzióhoz is kap hozzáférést két évig.

Rovatok