Index Vakbarát Hírportál

A Jóbarátok legyőzte a helyesírást

2015. augusztus 27., csütörtök 07:59

Bár hivatalosan csak szeptember 3-án 10 órakor jelentik be az MTA székházában az új helyesírási szabályzatot, a 12. kiadás valójában már kapható a könyvesboltokban. Korábban összegyűjtöttük a változásokat (ezek mind benne is vannak az új kiadásban), a kötet megjelenésével viszont végre hozzáférünk a szótári részhez is. Alaposan átnéztük, és leesett az állunk – aztán ott is maradt. A készítők olyanokat írtak az előszóban, hogy „írásrendszerünk nagyobb mérvű átalakítása ezért nem látszott észszerűnek”, meg hogy „csak kevés szó írása módosult, elismerve a már egyébként is elterjedt, helyeselhető írásmódokat”. 

Ehhez képest elég durva változásokat találtunk, olyanokat is, amik a fent megfogalmazott elvvel éppen szembemennek, ráadásul nem mindig egyértelmű, hogy miért változott valami. 

Iphone vagy iPhone?

Sajnos sem a szabályzat, sem a szótár nem foglalkozik a magyar helyesírás legégetőbb kérdésével, így továbbra sem tudjuk, hogy kellene helyesen írni az Apple telefonjának nevét. Általánosságban is elmondható, hogy a mostani szabályozás semennyivel nem mond többet a márkanevek helyesírásáról, mint a korábbi. Mintha nem is a 21. században, fogyasztói társadalomban élnénk, és nem márkanevek jönnének szembe állandóan az olvasókkal. Továbbra sem tudjuk, hogy eBay vagy Ebay, PayPal vagy Paypal. 

Mostantól leírhatja, hogy jazz

Van viszont néhány olyan változás, aminek örülhetünk. Mostantól ugyanis helyes, hogy:

Nyert a köz néhány szó új helyesírásával, amit eddig szinte mindenki rosszul írt. Mostantól:

Van azért rossz hírünk is: a szószedet továbbra is csak a burleszk alakot tartalmazza, a börleszket nem. 

Csoda szép változások jönnek

Van több olyan változás is a szótári részben, amiről nagyon kevesen tudtak. Ők nagy nehezen megtanulták, most meg felejthetik el:

Ezeknél is brutálisabb (és a legdurvábbat még így is meghagytuk a kvízünkbe):

Ha pedig mindez nem lenne elég, a

továbbra is külön van, hiába írja szinte mindenki egybe (ennyit arról, hogy elismerik a már eleve elterjedt alakokat). Ha még nem tette, és ezek után érez elég bátorságot, töltse ki az új helyesírásról szóló kvízünket.

Rovatok