Index Vakbarát Hírportál

Az új technológia fiatalítja az agyat

2015. szeptember 2., szerda 10:44

Osztrák kutatók szerint az új technológiák növekvő szellemi követelmények elé állítják az embert, és ez kiélesíti az idősebbek gondolkodását az előző nemzedékhez képest – írja az MTI. A kutatók úgy látják, az 50 évesek az új 42 éves nemzedék.

Az 50 év fölöttiek kognitív funkcióik vizsgálatakor egyre jobb teszteredményeket érnek el. A szakemberek ezt a számítógépek és a mobiltelefonok használatából fakadó növekvő mentális ingerlésnek tulajdonítják. Korábban a szakértők aggódtak amiatt, hogy az új technológiák rossz hatással lesznek a gondolkodásra, de kiderült, hogy valójában élesebb eszűvé válnak az egyre bonyolultabb kütyük által megkövetelt szellemi jártasság miatt.

Egy átlagembernek manapság emlékezni kell legalább 10 jelszóra, hogy naponta hozzáférjen a számítógépekhez, megnyissa a levelezését, használja a mobilbankját, számlákat fizessen, vagy hozzáférjen a közösségi oldalakhoz. A programok felhasználói gyakran találkoznak utasításokkal és opciókkal, amik egyre több döntéshozatalra kényszerítik őket. 

Elhízunk, de okosabbak leszünk

Az osztrák alkalmazott rendszerek nemzetközi intézetének (IIASA) kutatói áttekintették a 2006-ban és 2012-ben a német lakosság körében végzett felméréseket, amelyekkel mérték az agy feldolgozó képességének gyorsaságát, a fizikális edzettséget és a mentális egészséget.

Az 50 év fölöttiek körében végzett angol nyelvű tesztekből kiderült, hogy a mostani teszteredmények ugyanolyanok vagy jobbak, mint a nyolc évvel fiatalabbaké, akiket hat évvel ezelőtt teszteltek.

Miközben az érintettek fizikális és mentális egészsége romlott a hat éves időszak alatt, a kognitív készségeket vizsgáló tesztek eredményei nagy mértékben javultak, pedig ezek a funkciók általában az idő múlásával romlani szoktak.

Úgy gondoljuk, az eltérő eredményeket a változó életmóddal lehet magyarázni. Az élet a megismerést, megértést tekintve egyre többet követel. Az idősebbek is többet használják a kommunikációs és informatikai eszközöket, és az emberek többet dolgoznak nagyobb szellemi követelményeket támasztó munkakörökben. Ugyanakkor a fizikai aktivitás csökkenését és az elhízás növekedését tapasztaljuk.

– mondta Nadia Steiber, az IIASA világnépesség programjának kutatója. 

A kutatások megerősítették a Flynn-effektust, vagyis az évek során az IQ-teszteken elért átlagpontszámok világszerte tapasztalt folyamatos emelkedését. Ám mint az akadémikusok magyarázták, ezeket a változásokat csak részben lehet magyarázni az oktatás magasabb szintjével.

Rovatok