Index Vakbarát Hírportál

Mindenkire jut 420 fa a Földön

2015. szeptember 3., csütörtök 17:21

Körülbelül hárombillió fa van ma a Földön egy új vizsgálat szerint. A bejelentés igen nagy meglepetést keltett, mert a korábbi legjobb becslés úgy saccolta, hogy legfeljebb 400 milliárd lehet, a friss felmérés szerint viszont akár nyolcszor ennyi is lehet.

Thomas Crowther, a Yale Egyetem munkatársa viszont munkatársaival a legújabb földfelmérési és műholdas felvételeket vizsgálva bizonyította, hogy ez nincs így. A Nature-nek nyilatkozva a kutatók elmondták,

hogy a felmérés szerint a Földön mindenkire 420 fa jut.

A kutatás kifinomult módszertanát a fejlett eszközök és a többször ellenőrzött adatok biztosították. A tanulmányhoz felhasználtak olyan vizsgálati eredményeket, amik a növények és állatok biodiverzitását mutatták, illetve a legújabb klímamodelleket is felhasználták, mivel a fák fontos szerepet játszanak abban, hogy kiszűrjék a szén-dioxidot a légkörből.

Dr. Crowther arra figyelmeztetett, hogy az új eredmény önmagában még semmin se változtat. A BBC-nek azt nyilatkozta, hogy

ez nem azt jelenti, hogy felfedeztünk egy csomó új fát, és nem is azt, hogy találtunk sok új szenet. Az nem jó vagy rossz hír a világnak, hogy előálltunk egy új számmal. Csak számszerűsítettük az erdők helyzetét világszerte, amit a környezetvédelmi szakemberek és a döntéshozók megismerhetnek és felhasználhatnak.

Az új becslésekhez a korábbiaknál sokkal több, a terepen, talajszintben begyűjtött adatot használtak. A kutatócsoport több mint 400 000 erdőből gyűjtött adatokat világszerte. Ilyenkor sok esetben személyesen végezték el a felülvizsgálatot: a dolgozók tényleg kimentek a terepre, és megszámolták az adott erdőtípusban élő fákat.

Az adatforrásnak köszönhetően dr. Crowther és munkatársai olyan modellt dolgozhattak ki, ami sokkal részletesebben mutatta meg, hogy mit is látunk pontosan a műholdképeken. Ezeket remekül lehet használni az erdőirtások feltérképezéséhez, de nehezebb velük megbecsülni, hogy pontosan hány fa zsúfolódik össze a lombkoronák alatt.

Csökken az erdőirtás (ahol még csökkenhet)

Az MTI azt írja, hogy tavaly már a harmadik egymást követő évben csökkent a kiirtott erdők összterülete a Földön, de még így is Portugália területét kétszeresen meghaladó fás felületet veszítünk el évente. A világ 2014-ben 18,8 millió hektár erdőséget veszített el, szemben a 2013. évi 20,46 millió és a 2012-es 23,53 millió hektárral – írja a World Resources Institute (WRI).

A legtöbb erdőt, 2,3 millió hektárt Brazíliában vágták ki tavaly. A második helyen álló Indonézia 1,5 milló hektár erdőt veszített. Mindkét országban nőtt a kivágott erdős területek nagysága, pedig ezekben található a világ trópusi esőerdeinek jelentős része.

Aggasztó módon megnőtt az erdőirtás több olyan térségben, amely eddig elkerülte a figyelmet; például Nyugat-Afrikában, a Mekong-folyó medencéjében, a dél-amerikai Gran Chaco vidékén és Madagaszkáron. A WRI jelentése megemlítette, hogy a közép-amerikai El Salvadorban ugyan visszaesett az elpusztított erdőségek területe, de csak mert már alig van mit kiirtani.

Rovatok