Index Vakbarát Hírportál

Felébresztenek egy 30 ezer éve fagyott vírust

2015. szeptember 9., szerda 15:28

Francia kutatók bejelentették, hogy egy harmincezer éves óriásvírust készülnek felébreszteni. Az ősi vírust Szibéria észak-keleti részének fagyott vadonjában találták.

Mollivirus sibericum, vagyis szibériai puha vírus a neve és ez a negyedik óriásvírus fajta, amit ebben a században találtak. Ugyanez a csapat már talált egy másik hasonlót szintén Szibériában, a Pithovirus sibericumot. Azért nevezik ezeket óriásvírusnak, mert fénymikroszkóppal is láthatóak, nagyobbak fél mikrométernél, ami a milliméter ezredrésze.

A felébresztés sokakban aggodalmat ébreszt, nem egy horror- vagy tudományos-fantasztikus film kezdődött hasonló jelenettel, amikor a kutatók felelőtlenül életre keltettek egy halálos vírust. A kutatók azonban azzal nyugtatnak meg mindenkit, hogy csak akkor teszik meg ezt, ha a vírus teljesen ártalmatlan az állatokra és emberekre.

Ez felvet egy érdekes kérdést is, a jövőben ugyanis találkozhatunk olyan történelem előtti vírusokkal, amelyek a felmelegedés miatt felszínre kerülnek, felolvadnak és maguktól életre kelnek. Ugyanezek a kutatók írták, a tény, hogy már két ősi óriásvírus találtak ilyen rövid idő leforgása alatt figyelmeztetés lehet mindenkinek, hogy milyen problémákat okozhat a felmelegedés az eddig ismertek mellett.

Tudatosan megfertőzni egy amőbát ellenőrzött laboratóriumi körülmények között egy dolog. És megint más, amikor például az bányászcégek tevékenysége miatt felszínre kerül egy új, eddig nem ismert vírus.

Rovatok