Index Vakbarát Hírportál

Megdöbbentő dolgokat árul el egy ujjlenyomat

2015. szeptember 9., szerda 15:06

A guilfordi sheriff irodája az egyik, amely élőben is tesztelheti a világ legmodernebb ujjlenyomatfelismerő rendszerét. Az ujjlenyomatoknak eddig az egyszerű azonosításban volt szerepe, most azonban ennél sokkal több információt elárulnak.

A brit ArroGen Group által kifejlesztett módszer speciális port használ, amelyben a mikronnál is kisebb részecskék hozzátapadnak az ujjlenyomatról maradt zsírsavakhoz. Sokkal jobb minőségű, tisztább ujjlenyomatokat hoznak létre így, ráadásul jóval többet elárulnak tulajdonosáról.

Az új módszerrel ehhez hasonlóan gyűjtik össze az ujjlenyomatokat. Ezeket a mintákat aztán a laborba viszik, ahol lézerrel szkennelik be. Ahogy a gép végigmegy a felületen, elpárologtatja a lenyomaton lévő anyagokat, amelyet a gép megpróbál felismerni.

A lenyomaton hagyott összetevőktől függően képesek meghatározni tulajdonosának nemét, hogy fogyasztott-e valamilyen kábítószert (kokain, marihuána, heroin), dohányzott vagy rágott-e dohányt, sőt, hogy hozzáért-e fegyverhez vagy robbanószerekhez. Ehhez az információhoz akár egy hónappal az ujjlenyomat levétele után is hozzájuthatnak. Most azon dolgoznak, hogy egy évre növeljék ezt az időt.

A jogvédők máris tiltakoznak az új módszer ellen, hiszen így sokkal többet megtudhatnak a hatóságok bárkiről, mint eddig. Akár különösebb indok nélkül is hozzájuthatnak bárki DNS-éhez, akinek megtalálják valahol az ujjlenyomatát. Ennek vizsgálatához ugye korábban hatósági engedély kellett, most azonban elég egy ujjlenyomat-vizsgálat.

A másik oldal érvelés azonban az, hogy ha a a bűnüldözők már az elején képesek kizárni néhány ujjlenyomatot, jóval kevesebb mintát küldenek majd DNS-vizsgálatra, felgyorsulhat a bűnözők elfogása.

Rovatok