Index Vakbarát Hírportál

Lerajzolták az élet fáját

2015. szeptember 22., kedd 09:20

Tudósok kiadták az élet fájának legfrissebb verzióját, a földi fajok egymáshoz fűződő viszonyának és 3,5 milliárd évnyi evolúciójának eddigi legteljesebb rendszertani modelljét. Az Egyesült Államok tizenegy tudományos intézete vett részt a Michigan Egyetem által irányított munkában, amivel több mint 2,3 millió állat- és növényfajt térképeztek fel.

A biológiai rendszertan mostanáig elkészült ábráin egy-egy alkategória - jellemzően az osztályok - fajait gyűjtötték össze, ez körülbelül százezer bejegyzést takar. Most először tették fel egy ábrára az összes létező életformát.

A kutatóknak komoly kihívást jelentett a sok névváltozás, rövidítés és elütés, és hogy a rendszertani katalógusok és tanulmányok egy része még nem volt meg digitálisan letölthető formátumban. Jól mutatja az elvégzett munka jelentőségét, hogy húsz évvel ezelőtt még lehetetlennek tartották egy ilyen globális életfa összeállítását.

A fajok evolúciós adatbázisa nyílt, mint a Wikipedia, tehát bárki szabadon szerkesztheti a tartalmát. Ez teszi ugyanis lehetővé az életfa folyamatos fejlesztését. 

Rovatok