Index Vakbarát Hírportál

Magokat kértek ki az apokalipszisre tervezett tárolóból

2015. szeptember 22., kedd 16:44

Először kértek magvakat a norvég Spitzbergáknál lévő vésztárolóból, mert a szíriai polgárháború miatt károkat szenvedett az Aleppo városa melletti magbank - írja az MTI. A szárazsághoz jól alkalmazkodó növények, többek között búza-, árpa- és fűmagvakat tartalmazó mintákat a norvég tárolót üzemeltető Global Crop Diversity Trust készletéből pótolják.

Az Északi-sarktól 1300 kilométerre, Norvégia és Európa legészakibb területén épített Svalbard Global Seed Vaultban őrizzük a gabona- és más élelemnövények magvait, melyekkel a Föld táplálékellátását és a növényvilág biodiverzitását, vagyis faji sokszínűségét igyekszünk biztosítani - mondta Brian Lainloff szóvivő.

Eredetileg globális katasztrófákra, atombalesetekre és betegségek okozta vészhelyezetekre készülve építették meg a 2008-ban nyitott magbankot.

Elsősorban a bab-, rizs-, búza- és más termények magvait akarták megóvni. A bank több mint 860 ezer mintát tárol a világ összes országából. Ha megszűnne az áramszolgáltatás, az állandóan fagyott föld mélyén még kétszáz év alatt sem olvadnának fel a magvak.

Az aleppói magbank főként a közel-keleti országok számára nevelt és juttatott terménymagvakat, és a háború alatt is működött egy ideig, de már nem tudja ellátni a feladatát. Grethe Evjen, a norvég mezőgazdasági minisztérium munkatársa elmondta, hogy a mintákat a Száraz Területek Agrárkutatási Központja (ICARDA) kérte. A szervezet központja 2012-ben Aleppóból Bejrútba költözött a harcok elől.

Az ICARDA a norvég tárolóban elhelyezett 325 dobozából majdnem 130-at kért vissza, amelyek 116 ezer mintát tartalmaznak - közölte Evjen. A küldeményt a dokumentumok elkészítése után indítják útjára. Ez lesz az első alkalom, hogy mintákat emelnek ki a bankból.

Az aleppói kollekció sok olyan fajt tartalmaz, amely jól tűri a szárazságot. Ezek a növények segíthetnek szembenézni a klímaváltozás okozta aszály kihívásaival Ausztráliától Afrikáig.

A Szíriában négy éve dúló háború becslések szerint 250 ezer ember halálát okozta, több mint 11 milliót űzött el otthonából. Közülük 7,6 millióan az országon belül kerestek menedéket.

Rovatok