Index Vakbarát Hírportál

Bőgnek a szarvasok, veszélyben a farkasok

2015. szeptember 24., csütörtök 22:15 | aznap frissítve

Szarvasbőgés idején fokozódik a farkasok illegális kilövésének veszélye a hazai erdőkben - ennek a veszélyére figyelmeztet a WWF

Szarvasbőgés idején megnő az erdőkben tartózkodó vadászok, kutatók és természetjárók száma. Ilyenkor az illegális elejtések száma is megemelkedik: a vadászok egy része a hazánkba lassan visszatelepülő farkasok kilövését szorgalmazza különböző fórumokon, egyesek pedig puskát is ragadnak.

Ennek legfőbb oka, hogy a teljes erdei életközösség, minden gazdasági és ökológiai hasznával együtt ritkán tud érvényesülni. A nagyragadozók fontos szerepet töltenek be a természetes erdei életközösségekben, szabályozzák a nagytestű növényevők (szarvasok, őzek, vaddisznók) állományát, azzal, hogy elejtik a gyenge és beteg egyedeket. Ezzel teremtik meg az egyensúlyt az erdő növényzete és a növényevők között, hozzájárulva egyúttal a minőségi nagyvad állomány kialakulásához.

A Bükki Nemzeti Park, illetve az Aggteleki Nemzeti Park által közzétett kameracsapdás farkasfelvételek szerint vitathatatlanul kezdenek visszatérni a farkasok a hazai erdőkbe, aminek a WWF álláspontja szerint egyértelműen jó hatása van az erdeink egészségi állapotára.

A helyi megfigyelőkre és együttműködésekre szarvasbőgés idején fokozott szükség van, hiszen ilyenkor megszaporodnak az illegális farkas kilövési esetek annak ellenére, hogy a bűncselekmény elkövetéséért akár 8 évnyi szabadságvesztés is kiszabható.

Az erdei életközösségek komplex ökológiai szemléletét egyre többen kezdik elfogadni, ez és a nagyragadozók védelmének segítése egy fontos pillér. A hazai farkasokkal szembeni előítéleteket fel kell váltaniuk a megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló tényeknek, amik birtokában megismerhetjük a hazai erdők egészsége szempontjából elengedhetetlen nagyragadozók életének körülményeit - véli a természetvédő szervezet.

Rovatok