Index Vakbarát Hírportál

Hallotta már a zsiráf hangját?

2015. szeptember 24., csütörtök 07:28

Sokáig nem tudtuk megválaszolni a kérdést, hogy vajon mit mond a zsiráf, de a kutatók végre leleplezték őket. A bécsi és a berlini állatkertek kutatói Dánia és Németország állatkertjeiben figyelték meg az állatok viselkedését, és arra jöttek rá, hogy a zsiráfok

harmonikus, modulált frekvenciájú, zümmögő hangokat adnak ki.

Főleg éjszaka tesznek ilyesmit, tehát hiába rángatjuk el a családot az állatkertbe zsiráféneket hallgatni, valószínűleg nem lesz szerencsénk. A kutatóknak is alaposan meg kellett dolgozniuk, hogy összejöjjön a tanulmány. Nyolc év alatt, három állatkertben, összesen 940 órányi felvételt készítettek.

A zsiráfok által kibocsátott 92 Hz-es hangokat az emberi fül elég nehezen észleli, éppen ezért nem vette észre senki, hogy ők is kommunikálnak. A zsiráfok mindenki által ismert morgó-hörgő hangját itt és itt meghallgathatják.

Egészen lenyűgöztek, mert nagyon érdekes a hangjuk, elég összetett az akusztikus struktúrája   

- mondta Angela Stoeger, a BioMed Central című tudományos lapban publikált tanulmány társszerzője.

Eddig csak azt tudtuk, hogy a zsiráfok időnként rövidebb, köhögésre hasonlító hangokat adnak ki. A felvételeken azonban zümmögő hangok is hallhatók, és ezeket arra használják az állatok, hogy egymással kommunikáljanak. Vélhetően ezekkel tartják össze a kis közösségeiket.

A kutatóknak sikerült megcáfolniuk azt a feltételezést, hogy ezek a magas állatok kizárólag vizuális jelekkel kommunikálnak egymással. A felfedezés nagy segítséget adhat a környezetvédőknek, akik e hangokat alaposabban megismerve pontosabban reagálhatnak az egyedek jelzéseire.

Rovatok