Index Vakbarát Hírportál

1000 nap a világűrben

2015. szeptember 25., péntek 13:59

Filmcímnek is tökéletes lenne, de nem lesz szükség Hollywoodra ahhoz, hogy az orosz űrhajós Gyennagyij Padalka neve bekerüljön a történelemkönyvekbe. Már most is ő töltötte a legtöbb napot az űrben, de a célja az, hogy ezer napot vagy annál többet ott tölthessen.

Az 57 éves Padalka orvosai engedélyezték, hogy újra a Nemzetközi Űrállomásra utazzon.

A világ legnagyobb űrutazója a katonai szolgálati ideje egy részét a szovjet csapatoknál töltötte az egykori NDK-ban. Először 1998-ban küldték a világűrbe a légvédelmi ezredest az azóta megsemmisített Mir űrállomásra. Ezután négyszer dolgozott parancsnokként az ISS fedélzetén, senki korábban nem vezette ennyiszer a repülő laboratóriumot. Eddig összesen 878 napot töltött az űrben.

„Aki járt az ISS-en, újra vissza akar térni” – mondta az űrhajós Moszkvában. Padalka nemrég tért vissza a Földtől 400 kilométerre lévő űrállomásról, ez volt az ötödik, 168 napig tartó űrutazása.

„Az élet a világűrben az egyformaság és a romantika keveréke. Nagyon remélem, hogy még egyszer útnak indulhatok majd, és eltölthetem majd az űrben az ezredik napomat is” – mondta korábban az űrhajós, aki egyébként három lány apja, szabadidejében hobbibúvár.

A leghosszabb, megszakítás nélküli űrutazás rekordját a szintén orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994-1995-ben 437 napot töltött a Föld légkörén kívül.

Rovatok