Index Vakbarát Hírportál

Tényleg nem hülyülünk meg az oltástól

2015. október 5., hétfő 10:25

Újabb kutatás bizonyítja, hogy se agykárosodást, se autizmust nem okoznak a védőoltások. A tanulmány szerzői bébimakákókat oltottak be, és megfigyelték a változásokat. De a változás csak annyi volt, hogy nem haltak bele olyan betegségekbe, amikre már régen ismerjük az ellenszert. Semmilyen jelentős eltérést nem tapasztaltak a viselkedésükben és az agyműködésükben a kontrollcsoporthoz képest. A majmok MMR oltást, vagyis a mumpsz, kanyaró és rózsahimlő elleni kombinált védőoltást kaptak.

Ahogy az Ars Technica írja, az oltásellenes őrület forrása Andrew Wakefield 1998-as tanulmánya, amely az MMR oltáshoz kötötte az autizmus kialakulását. Hiába vonták vissza gyorsan a tanulmányt komoly módszertani aggályok és üzleti érdekütközés miatt, addigra már villámgyorsan elterjedt, hogy védőoltás=halál. A visszavonás híre pedig vagy el se jutott az emberekig, vagy csak sokatmondó bólogatásokat eredményezett: persze, hiszen ők visszavonatták.

Ez még akár vicces is lehetne, az oltásellenesség azonban nem ártalmatlan ezoterikus hóbort, az autizmust okozó védőoltások teljesen alaptalan összeesküvés-elmélete számos halálos áldozattal járt már. Legutóbb Spanyolországban halt meg egy hatéves kisfiú, mert a szülei elvi okokból nem oltatták be az évtizedek óta legyőzött diftéria ellen.

Rovatok