Index Vakbarát Hírportál

A növénydezodor olyan, mint az antilopszar

2015. október 7., szerda 16:17

Tudósok szerint egyes növények olyan magokat teremnek, amik külsejükben és szagukban is leginkább az antilop ürülékére hasonlítanak. A növények így csábítják közel magukhoz a táplálékot kereső ganéjevő rovarokat – írja az MTI.

A témáról szóló tanulmány a Nature Plants legfrissebb számában jelent meg. A vezető szerző, Jeremy Midley szerint ez a legjobb példája annak, hogy egy növény csalással próbál javítani a szaporodása hatékonyságán.

A jelenséget a Ceratocaryum argenteum nevű, Dél-Afrikában őshonos növény megfigyelésével sikerült megérteni. A növény diója az antilopszarra emlékeztető kesernyés szagot bocsát ki. A szag megtéveszti a ganajtúró bogarakat, akik elgörgetik és elássák a magokat, hogy később egyék meg. De a dió túl kemény ahhoz, hogy a bogár vagy a lárvája elfogyaszthassa.

Biztosak vagyunk abban, hogy csalásról van szó, de valamivel több bizonyíték kell, hogy azt mondhassuk, megtévesztés történik, azaz valamilyen adaptációs utánzási stratégia van a csalás mögött.

– mondta Midley.

A növényvilágnak vannak hasonló trükkjei. A tükörbangó (Ophrys speculum) például egy nőstény méhre hasonlít, akárcsak az illata, így magához vonzzák a hím méheket, akik párosodni próbálnak velük. Ez ugyan ivarszervek hiányában nem sikerülhet, és a hímek is hamar rájönnek a csalásra, de addigra már a testükre ragadt a virágpor. És ha továbbrepülnek, máris biztosították a beporzást. Az orchideáknak nincs nektárja, így nyilvánvalóan becsapják a rovart, aminek semmi érdeke nem fűződik a beporzásához.

Rovatok