Index Vakbarát Hírportál

A Plutó ege is kék

2015. október 9., péntek 00:12

A New Horizons űrszonda csapata letöltötte az űrszonda által készített első színes képeket, és ebből az derült ki, hogy a Plutó ege, vagyis a bolygó atmoszferikus köde is kék, ahogy a Földé - közölte a NASA.

Az amerikai űrhajós szervezet közleménye szerint a ködöt alkotó részecskék valójában szürkék vagy pirosak, de kékes fényt szórnak. A Földön ezek a részecskék nagyon apró nitrogénmolekulák, a Plutón pedig valószínűleg valamivel nagyobb, koromszerű részecskék, amiket tholinnak hívnak. Ezek az ultraibolya-sugárzás hatására jönnek létre.

Az is kiderült az új képekből, hogy a Plutó felszínén több helyen is vízjég van. "Óriási felületek vannak a Plutó felületén, ahol nincs vízjég. Úgy tűnik, hogy ez azért van, mert a vízjeget az ilyen felületeken más fajta, sérülékenyebb jegek borítják.

Nekünk most az a nagyon érdekes kérdés, hogy miért pont azokon a részeken van víz a bolygó felületén, ahol a képek alapján látszik, hogy van" - mondta James Cook a NASA kutatója.

Silvia Protopapa a marylandi egyetem kutatója szerint az is érdekes, hogy azok a területek, ahol vízjég van, egybeesnek azokkal, amik pirosnak látszanak a friss képeken. A kutató szerint meglepő, hogy a vízjég ilyen piros. "Egyelőre nem értjük az összefüggést a vízjég és a vöröses tholinfelhők között" - mondta.

A New Horizons csapata szeptemberben kezdett el letölteni mindent, de a teljes adathalmaz megszerzése több mint egy évet vesz igénybe, mivel ilyen messziről másodpercenként 1-4 kilobájt sebességgel jön le bármi.

Rovatok