Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes robbanást észleltek a Napnál

2015. október 19., hétfő 15:57

Amerikai és német kutatók felfedeztek egy korábban ismeretlen kidobódást a Napnál. A nagy energiájú lökéshullámok és a hélium-3 részecskék kilökődése sem számít újdonságnak, de a most felfedezett jelenség kiváltó oka ismeretlen. A felfedezést a NASA STEREO A és ACE űrszondái tették lehetővé.

A Nap felszíne nagyon aktív, és a kitörések más jelenségekkel járnak együtt. Ilyen például koronakidobódás, amikor elektronokból, protonokból és nehezebb atomokból álló plazma távozik a világűr felé.

Az új jelenséget a 2010 január 26 és 2010 február 2. között rögzített adatokból mutatták ki. A hullám félmillió kilométeres kiterjedésű volt és 300 kilométer per másodperc volt a sebessége. Más hasonló jelenségekkel ellentétben nem a koronakidobódás váltotta ki ezt az újonnan felfedezett hullámot, csak egy kis gyenge röntgensugárzást észleltek előtte.

Az új jelenség egyfajta robbanás

- mondta Radoslav Bucík, a németországi Max Planck Intézet napkutató intézetének munkatársa, a kutatás vezetője. A kutatók hélium-3 kilökődését is észlelték, ami gyakran előfordul, de a jelenségre nem találtak magyarázatot. Úgy vélik, a lökéshullám gyorsítja fel a héliumot, de hogy ez pontosan miként történik meg, azt egyelőre nem tudják.

A vizsgálatot az tette lehetővé, hogy a STEREO A űrszonda pont ott tartózkodott, ahonnan rálátott arra a területre, ahol a lökéshullám és a részecskék kilökődtek. Ez az egyetlen napfigyelő obszervatórium az űrben, amely a Nap körül kering. A Föld közelében keringő ACE pedig ezzel egy időben el tudta csípni a héliumban gazdag részecskesugarat. A kutatók szerint ezek az újfajta robbanások gyakoriak lehetnek, csak nagyon nehezen kimutathatók, mert az űrszondáink ritkán állnak olyan pozícióban, hogy észlelni tudják ezt a jelenséget. 

Rovatok