Index Vakbarát Hírportál

Új teknősfajt azonosítottak a Galápagos-szigeteken

2015. október 22., csütörtök 10:02

Charles Darwin kedvenc teremtményeiről százharminc év után kiderült, hogy valójában két fajhoz tartoznak. A Csendes-óceánon lévő Galápagos-szigeteken élő óriásteknősök egy 250 egyedet számláló csoportjáról állapították meg genetikai tesztek segítségével, hogy különálló fajhoz tartoznak.  

Az egyik nyugalmazott parkőr után Chelonoidis donfaustoi névre keresztelt állat a tizenötödik teknősfaj, amit a szigetcsoporton felfedeztek. Ezek közül négy már kipusztult. Az óriásteknősök akár negyed tonnát is nyomhatnak, és több mint száz évig élnek.

Az ecuadori környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a Kelet-Santa Cruz-i teknősként is ismert faj, mely a nevéből is kitalálhatóan Santa Cruz sziget keleti felén él, genetikailag eltér a többi szigeten élő óriásteknősöktől.

Ennek a teknősnek sokkal tömörebb a formája, mint más fajoknak – állapította meg Gisella Caccione, a Yale Egyetem biológusa, a vizsgálatot elvégző kutatócsoport vezetője.

A tudósok abban bíznak, hogy a felfedezés előremozdítja az állatok védelmét célzó erőfeszítéseket. Csupán kétszázötven egyeddel a faj populációja igen sérülékeny. A szigeten egyébként több mint kétezer, különböző fajtájú teknős él.

Rovatok