Index Vakbarát Hírportál

Miért nagyobb a Föld a Marsnál?

2015. október 29., csütörtök 16:38

A bolygók kialakulásáról szóló új modell megmagyarázhatja, miért nagyobb a Föld, mint a Mars, miközben ugyanazokból az apró kavicsokból alakult ki mindkettő. Ugyanez a modell adott választ néhány hónappal ezelőtt a Jupiter és Szaturnusz méretű gázóriások gyors kialakulására is.

A tény, hogy a Mars jóval kisebb, mint a Föld, már régóta foglalkoztatja a kutatókat, de eddig nem sikerült megnyugtató magyarázatot találniuk rá. A bolygók kialakulásának folyamatát régóta kutatják.

A folyamatot nagyjából úgy képzeljük el, mintha legóból először a kisebb részeket építenénk meg, majd ezeket összerakva nyeri el formáját a nagyobb mű. A kialakulás nagyon apró szemcsékből indult, amelyek milliméteres, centiméteres kavicsokká álltak össze. Ezek tovább nőttek méteres, kilométeres anyagcsomókká, majd ezeknek a kis sebességű ütközése hozta létre a néhány száz kilométeres bolygókezdeményeket. Több száz ilyen égitest keringett a Nap körül, amelyek ütközésekkel létrehozták a ma is ismert bolygókat.

A Southwest Research Institute kutatói a szimulációban megalkották a Naprendszer belső bolygóinak rendszerét. Az eddigi modellek jól meg tudták magyarázni a Föld és a Vénusz közel azonos méretét, illetve az apró eltérést is. De ezek a modellek azt feltételezték, hogy a Marsnak is ugyanakkorának, sőt talán némileg nagyobbnak is kellene lennie, mint a Föld.

A Mars azonban kisebb, és ez a tény frusztrálta a kutatókat. Most azonban sikerül megmagyarázni az évtizedes rejtélyt. A már nagyobb aszteroidák, nevezzük bolygókezdeménynek, sikeresen vonzzák magukhoz az apróbb kavicsokat, ezzel növelve magukat. Megfelelő körülmények között a kavicsokat körpályára állítják, amelyek szép lassan elérik a felszínt. Ezzel a módszerrel viszonylag rövid idő alatt meg tudnak nőni az aszteroidák.

A modell azonban azt is mutatja, hogy vannak nem megfelelő körülmények. Az aszteroidaövezet legnagyobb kisbolygója, a Ceres például a Földhöz közeli pályán mozogva sokkal nagyobbra nőhetett volna. A mostani helyén azonban nem tudja olyan sikeresen befogni a kavicsokat. Ez azt jelenti, hogy a Mars pályájának környékén kevés a befogott kavics, vagyis lassabban nőnek a bolygók.

A korábbi modellek azt feltételezték, hogy az aszteroidaövezetben jóval több anyag volt, mint most, több bolygó kialakulásának is ez lehetett a helye. Az új modell azonban azt mondja, hogy soha nem volt ott több anyag, csak annyi, amennyi most is van.

Rovatok