Index Vakbarát Hírportál

Bécs után sincs sokkal közelebb a szíriai megállapodás

2015. október 30., péntek 20:04

Átfogó megállapodás nélkül ért véget a bécsi Szíria-értekezlet, két hét múlva jön az újabb találkozó. Most először vonták be Iránt a megbeszélésekbe, a fő vita az Asszad-rezsim sorsáról szól.

„A tárgyalások nyolc órán át tartottak. Minden témával foglalkoztunk, a legnehezebbekkel is. Vannak pontok, amelyekben nincs egyetértés, de sokat haladtunk előre, és ezért két hét múlva ismét találkozunk, ugyanebben az összetételben” — mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter.

A legnagyobb nézeteltérés Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjét illetően volt, de voltak olyan témák, amelyekben megállapodás született. Ezek az átmenet folyamata, a választások és az ENSZ szerepe — tette hozzá Fabius az MTI összegzése szerint. „A találkozó nem volt könnyű, de történelminek minősül. Ez volt az első alkalom, hogy minden szereplő közös asztalhoz ült, nagyon építő légkörben" — mondta Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

Diplomáciai források szerint felmerült egy terv arról, hogy 4-6 hónapon belül tűzszünetet kell elérni Szíriában. Ebben még nem állapodtak meg a felek, de fontolgatják az ötletet.

A zárónyilatkozatban a résztvevők országos tűzszünetre, a kormány és ellenzék között elakadt tárgyalások felújítására és új választások kiírására szólítottak fel. Felkérik az ENSZ-t, hogy ültesse le egymással a szíriai kormány és az ellenzék képviselőit, és az — egyelőre teljesen utópisztikusnak hangzó — választásokat is az ENSZ felügyeletére bízzák. A dokumentum hangsúlyozza, hogy Szíriának területileg egységes, független és világi jellegű államnak kell maradnia, az Iszlám Államhoz hasonló terrorista szervezeteket pedig meg szét kell verni.

A csütörtök este kezdődött, kétnapos tárgyalások kulcsszereplői között voltak az Aszadot pártoló Oroszország és Irán mellett a szíriai elnök ellen harcoló felkelők legfőbb támogatói, az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Törökország. Irán kivételével a múlt héten Bécsben valamennyien részt vettek már egy tárgyalási fordulón. Az Aszad-rezsim és a szíriai ellenzék képviselői ezúttal sem voltak jelen, a meghívottak listája viszont kibővült a közel-keleti régió és Európa több országával, köztük Jordániával, Katarral, az Egyesült Arab Emírségekkel, Irakkal, Libanonnal, Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával.

Rovatok