Index Vakbarát Hírportál

Volt itt még bolygó, de a Jupiter elzavarta

2015. november 9., hétfő 12:10

Egy számítógépes szimuláció szerint négymilliárd éve a Jupiter távolíthatta el a Naprendszerből annak ötödik óriásbolygóját.

Először 2011-ben vetődött fel annak a lehetősége, hogy a Naprendszerben a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz mellett valaha létezett egy ötödik óriásbolygó is. Csak azt nem tudta senki, hogy miért tűnt el.

A kutatók a Jupitert vagy a Szaturnuszt gyanították az ügy hátterében, de eddig nem sikerült eldönteni, hogy melyik gázóriás dobhatta ki az ötödik bolygót a porondról. A Torontói Egyetem PhD hallgatója, Ryan Cloutier és munkatársainak új eredménye szerint a tettes a Jupiter lehetett.

A kidobódás szoros megközelítések után következhet be. Ilyenkor az egyik égitest annyira felgyorsul, hogy végül elszakad a Nap gravitációs vonzásából. A korábbi kutatások viszont nem vettek figyelembe több tényezőt, amik hatással lehetnek a folyamatra - pontosabban amelyekre hatással lehet a folyamat. Például az óriásbolygók holdjait, illetve azok pályáit.

Cloutier és kollégái a Jupiter Callisto, illetve a Szaturnusz Iapetus nevű holdjának pályáin alapuló számítógépes szimulációval vizsgálták a problémát. Mivel a nagybolygók közti szoros megközelítés nyilván alapvető hatással volt azok holdrendszerére, meghatározták, hogy a Callisto és a Iapetus milyen valószínűséggel kerülhetett a jelenlegi pályájára, ha a gazdabolygóik voltak a felelős a feltételezett létező bolygó kidobódásáért.

Cloutier és munkatársai szerint az ötödik bolygót csak a Jupiter távolíthatta el úgy, hogy közben az adott pályán megtartott egy olyan holdat, mint a Callisto. A Szaturnusszal ez már nem lehetséges, mert a szimulációk szerint az esemény a Iapetus pályáját annyira megzavarta volna, hogy annak eredménye nem lenne összeegyeztethető a hold jelenlegi pályájával.

Rovatok