Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb rejtély a dínóhányás

2015. november 16., hétfő 16:02

Érdekes fosszíliára bukkantak paleontológusok 1989-ben Olaszország északi részén. Egy dinoszaurusztól származó köpetet találtak, amely nagyjából 220 millió éves volt.

Még csontokat is találtak a hányásban, amelyeket egy kicsi pteroszaurusszal azonosítottak. Ezek voltak az első repülő gerincesek. A hányás egyértelműen egy ragadozótól származott. Még neve is van az ilyen maradványoknak, köpetnek hívják azt a kiöklendezett megemésztetlen táplálékot.  A köpet fontos információt szolgáltathat az elfogyasztott zsákmányról, így meghatározható a ragadozó táplálék összetétele.

Így a dinoszauruszköpetből is elsősorban a pteroszauruszt vizsgálták a kutatók. A pteroszauruszok nagyon eltérő nagyságúak lehettek, méretük egy apró fecskétől egy vadászgépig terjedt. Az Észak-Olaszországban talált pteroszaurusz a kisebbek közül való.

Legalábbis évekig azt hitték. A legújabb kutatások ugyanis mást mutatnak. Összehasonlították a csontokat az átlagos pteroszaurusz csontokkal és arra jutottak, hogy ez egy másik állatfaj. Inkább a gyíkszerű protoszauruszokhoz tartozik a csont.

Egyelőre még semmi sem biztos, a kutatók tovább vizsgálják a köpetet, hátha megtalálják, melyik állathoz tartozik a félig megemésztett csont.

Rovatok