Index Vakbarát Hírportál

Mégsem olyan veszélyes az Antarktisz olvadása

2015. november 19., csütörtök 00:37

Egy francia és brit kutatókból álló csapat szerint az Antarktisz olvadása nem járul hozzá olyan drasztikusan a tengerszint emelkedéséhez, mint ahogy azt korábban feltételezték, írja a BBC. A Nature-ban publikált tanulmány nem cáfolja, hogy a probléma jelentős, illetve hogy még nagy kihívásokat tartogat az emberiség számára, csupán azt mondja, hogy

a legtöbb korábban ismertetett forgatókönyv valószínűtlen.

A tanulmány szerzői szerint a Föld vizeinek szintje 2100-ig nagyjából 10 centimétert növekedhet, és a korábbi kutatások által ismertetett 30 centis vagy még annál is nagyobb (félméteres vagy akár méteres) vízszintemelkedés esélye mindössze egy a húszhoz. A mostani tanulmány legnagyobb erőssége, hogy a legkorszerűbb műholdas berendezések segítségével nemcsak a földrész alapkőzetét vették figyelembe, hanem azt is, hogyan mozog azon a jég.

A kutatás egyik vezetője, Tamsin Edwards elmondta, hogy mintegy háromezer különböző szimulációt végeztek, ezeket pedig összevetették azzal, ami jelenleg a Csendes-óceán Antarktiszhoz közeli peremtengerén, az Amundsen-tengeren történik. Szerinte a korábbi kutatások legnagyobb hibája, hogy – velük ellentétben – ezt nem tették meg.

Edwards  azt is hozzátette, hogy az Antarktisz kőzetének formája rendkívül fontos abból a szempontból, hogyan viselkedik rajtuk a jégtakaró: vannak ugyanis olyan részek, amelyek túlságosan hepehupásak vagy épp durvák ahhoz, hogy a következmények olyan gyorsan menjenek végbe.  

Nem arról van szó, hogy ha még évszázadokon vagy akár egy évezreden keresztül így folytatódnak a dolgok, annak nem lesznek drámai következményei, hanem arról, hogy néhány száz éves időkeretben nem reagál ilyen gyorsan a jég

– mondta  Edwards.  

Fontos azonban megjegyezni, hogy a mostani tanulmány csupán az Antarktisz hatását vizsgálta a tengerszint emelkedésére, és nem vett figyelembe egyéb jeges területeket (például Grönlandot), ahogy az óceánok hőmérsékletének emelkedésével sem foglalkozott.

A kutatócsoport tagjai arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a korábbi forgatókönyvek valószínűtlenek, az emberiségnek semmi oka arra, hogy elbízza magát a klímaváltozás különböző hatásait illetően.

Rovatok