Index Vakbarát Hírportál

Trópusi fosszíliákat találtak az Északi-sarkon

2015. november 20., péntek 17:44

A norvég Svalbard leginkább sarkvidéki tájairól ismert, hideg idő, jegesmedvék. De ez nem mindig volt így, egy nemrég közzétett tanulmányban kutatók trópusi fosszíliák felfedezéséről számolnak be.

Chris Berry, a Cardiff Egyetem kutatója egy ősi trópusi erdő maradványait találta meg a jégtakaró alatt. Egészen pontosan trópusi fatörzsek fosszíliáit találta meg.

Ez az erdő nagyjából 380 millió évvel ezelőtt létezett itt. Ekkoriban a kontinens teljesen más képet mutatott, a tektonikai lemezek széttöredeztek és elvándoroltak. A különböző földtörténeti korokban más volt a szárazföld alakja, az elmozduló déli lemezek akár a sarkokra is kerülhettek.

Svalbard 380 millió évvel ezelőtt az egyenlítő környékén volt. A talált fosszíliák a korpafüvek (Lycopodiophyta) törzséhez tartoztak. A karbon földtörténeti korban ezek voltak az uralkodó növények. A mára már kihalt fajok között voltak olyanok, amelyek akár a negyven méteres magasságot is elérhették. A kutatók szerint ezeknek a hatalmas növényeknek az elterjedése csökkentette a levegő szén-dioxid-tartalmát.

Rovatok