Index Vakbarát Hírportál

A NASA még nem készült fel a mélyűr veszélyeire

2015. november 23., hétfő 14:26

A Mentőakció című filmben látott űrutazás a mozivásznon megjelenítetteken kívül is rengeteg veszéllyel járna, ezt derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott jelentésből. A mély űrbe látogató űrhajósoknak olyan mértékű élelemhiánnyal, sugárzással és rákkockázattal kell szembenézniük, hogy egy Marsot megcélzó úthoz képest az űrállomáson való tartózkodás egyszerű sétagalopp.

A NASA most egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy kezelje ezeket a veszélyeket, írja Paul K. Martin a 48 oldalas tanulmányában. Az űrhivatal főfelügyelője szerint nagyon optimisták a NASA tervei, és emiatt a 2030-as évekre tervezett Mars-programban résztvevő űrhajósoknak el kell majd fogadniuk, hogy az egészségüket és biztonságukat sokkal nagyobb mértékben kockáztatják, mint a többi űrprogramban dolgozó társaik.

A NASA szóvivője szerint a jelentésben foglaltak megegyeznek az álláspontjukkal, és pontosan meg kell határozni azt az összeget, amiből biztosítani tudják az űrhajósok védelmét. A NASA jó ideje dolgozik ezeken a területeken, és a jelentés nem korrigálja, hanem megerősíti az űrhivatal terveit, valamint az előtte álló kihívásokat - írta a NASA a vizsgálatra reagálva.    

Csupán azzal lehet gond, hogy a NASA aktuális büdzséje nem feltétlenül lesz elég egy Mars-utazásra. 

Rovatok