Index Vakbarát Hírportál

Mutáns szúnyog állíthatja meg a maláriát

2015. november 24., kedd 16:09

Amerikai kutatók létrehoztak egy olyan mutáns szúnyogot, amely nem terjeszti tovább a maláriát. A CRISPR nevű, nagy reményű új génmanipulációs eljárással a szúnyog DNS-ébe egy ellenálló gént juttattak.

A gén a szaporodás során továbböröklődött, méghozzá majdnem az utódok 100 százalékába, három generáción át, vagyis van esély arra, hogy egy teljes populációban is elterjedhet. A tudósok reményei szerint a génmódosított szúnyog csípése nem fertőzi meg az embert. Ha a módszer a gyakorlatban is működik, segíthet a betegség visszaszorításában.

Más kutatók is kísérleteztek már azzal, hogy a szúnyogok génmanipulációjával szorítsák vissza a maláriát, de az eddigi próbálkozások inkább arra irányultak, hogy terméketlenné tegyék a szúnyogokat, hogy kihaljon a malária fő hordozója. Ez a módszer ugyanakkor kockázatos, mert a szúnyogok teljes eltűnése felboríthatja a táplálkozási láncot, vagy más előre nem látható következményekkel járhat.

A mostani tanulmány szerzői ezzel szemben csak a maláriának ellenálló változatra cserélnék a szúnyogok természet által létrehozott 1.0-s verzióját. A kutatók az Anopheles stephensi nevű indiai szúnyogfajon kísérleteztek, de azt remélik, hogy a módszer más fajokkal is működni fog. Ha igen, a malária problémáját önmagában az se fogja megoldani, de nagy fegyvertény lehet a betegség elleni harcban.

Márpedig fontos harcrol van szó. Ma is 3,2 milliárd ember, vagyis az emberiség majdnem fele van kitéve a fertőzés veszélyének, és évente 580 ezren halnak bele a parazita által okozott kórba.

Rovatok