Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt még ilyen forró évünk

2015. november 25., szerda 15:34

A január elejétől október végéig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet jóval magasabb volt, mint bármely azt megelőző 12 hónapban - közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Ha nagyobb időperiódust vizsgálunk, akkor is rekordról beszélhetünk, a 2011-től 2015-ig tartó öt év szintén az eddig mért legmelegebb volt a világban.

A hőmérséklet emelkedését részben a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség okozta, valamint az ember okozta globális felmelegedés - írja az MTI.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a január és október közötti adatokra alapozott becslések azt mutatják, hogy

A WMO szerint az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja új magasságokba szökellt. Tavasszal a 400 ppm (milliomod térfogatrész) értéket is meghaladta a szén-dioxid átlagos légköri koncentrációja, és az északi féltekén először léptük át ezt az értéket.

Az ember által kibocsátott üvegházgázok miatt felhalmozódó extra energia több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el. Ez többek között abban mutatkozik meg, hogy a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek hőmérséklete 1 Celsius-fokkal melegebb az átlagnál. Az előrejelzések szerint az El Nino jelenség hatásait még erősebben lehet majd érezni 2016 elején.

A WMO szerint az elmúlt öt év szélsőséges időjárási jelenségei gyakrabban fordulnak elő . Hőhullámok sújtották a világ számos részét: India több területén 45 Celsius-fok felett volt az átlagos maximális hőmérséklet. Ugyancsak szélsőségesen forró időszakokat élt meg Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és más területek is.

Rovatok