Index Vakbarát Hírportál

Lisa elindult az űrbe

2015. december 3., csütörtök 14:05

Egy Vega-hordozórakétával fellőtték az űrbe az Európai Űrügynökség (ESA) Lisa Pathfinder nevű űrszondáját csütörtök reggel a francia-guayanai Kourou állomásról – írja az MTI.

A rajtot technikai problémák miatt egy nappal elhalasztották. A szonda a tervek szerint tizenkét hónapon át kering majd a Földtől 1,5 millió kilométeres távolságban, és januártól teszteli azokat az új technológiákat, amelyek segítségével a tudósok majd

a világűrt tágító gravitációs hullámok után nyomoznak.

A gravitációs hullámok a fekete lyukakból érkező lökéshullámok, amelyek fénysebességgel száguldanak, nem hallhatók, nem láthatók. Úgy terjednek, ahogy a vízbe dobott kő koncentrikus köröket hoz létre.

A Lisa, vagyis teljes nevén a Lézeres Interferométeres Űrantenna projekt keretében az amerikai és az európai űrügynökség, a NASA és az ESA együttesen akarja felkutatni és mérni a lökéshullámokat. Csak az ESA 430 millió eurót (135 milliárd forintot) invesztált a projektbe, ehhez járultak még hozzá a tagállamok, kutatási intézmények és a több mint 40 résztvevő európai és amerikai vállalkozó.

Megfigyeléseinkből tudjuk, hogy minden galaxis közepén egy hatalmas fekete lyuk van, amely olyan erős és súlyos, hogy egymilliárdszor is nehezebb lehet egy átlagos fekete lyuknál

– mondta Bangalore Sathyaprakash, a walesi egyetem indiai származású asztrofizikusa.

Rovatok